Päivitetty 7.7.2023

Tays / reumaortopedia
Potilasohje 10.12.44

Reumapotilaan päkiäleikkaus

Leikkauksen tarkoituksena on hoitaa päkiäalueen kipu ja korjata varpaiden virheasennot. Isovarpaan tyvinivelen luudutus tukevoittaa isovarvasta, joka osaltaan parantaa koko raajan toiminnallisuutta. Vaikka isovarpaan tyvinivel jäykistetään, kärkinivel jää kuitenkin liikkuvaksi. Jäykistyksestä huolimatta liikkuminen yleensä helpottuu. Korkeakorkoisten kenkien käyttö tai harrastukset, joissa vaaditaan suurta isovarpaan tyvinivelen liikkuvuutta (varpaille nousu) eivät kuitenkaan usein ole mahdollisia. Leikkauksen jälkeen päkiästä hyvin rullaava jalkine helpottaa merkittävästi liikuntaharrastuksia.

Leikkauksen periaatteet

Leikkaus kestää noin 1,5 tuntia ja se tehdään tavallisesti selkäydinpuudutuksessa. Molemmat päkiät voidaan tarvittaessa hoitaa samassa leikkauksessa. Potilas on selällään leikkauksen ajan. Isovarpaan tyvinivelestä poistetaan jäljellä olevat rustot, ja verestetään luupinnat. Virheasento korjataan, luut painetaan yhteen ja kiinnitetään esim. ruuveilla tai metallilevyllä. Pikkuvarpaiden tyvinivelet vapautetaan ja jalkapöydän luut lyhennetään. Luu- ja niveltilanteesta riippuen tekniikaksi valitaan luun typistys tai katkaisu ja uudelleen kiinnitys. Mikäli varpaan virheasento ei vapaasti korjaannu, väliaikainen kiinnitys ulkoisen metallipiikin avulla voi olla tarpeen.

Leikkaukseen liittyvät riskit

Mahdollisia riskejä ovat haavan paranemisongelmat, haavan tulehdus, hermo- ja verisuonivammat. Luudutettava nivel voi jäädä luutumatta (pseudoarthroosi). Tyvinivelen mahdollisimman toimivan asennon määrittäminen leikkauksessa on haastava. Joskus isovarpaan asento tuottaa leikkauksen jälkeen ongelmia kengissä tai kävellessä, jolloin harkitaan asentoa korjaavaa uusintaleikkausta. Leikkauksessa saavutettu pikkuvarpaiden hyvä asento voi ajan myötä uudelleen huonontua.

Ennen leikkausta

Hoida perussairaudet (mm. reuma, diabetes, psoriasis, sydän- ja keuhkosairaudet) mahdollisimman hyvään tasapainoon ja huolehdi yleiskunnostasi. Kotiasiat on hyvä järjestää niin, että leikkauksen jälkeen arkielämä sujuu mahdollisimman helposti.

Sinut kutsutaan tulotarkastuskäynnille poliklinikalle noin 1–3 viikkoa ennen suunniteltua leikkausajankohtaa. Osan tulotarkastuksista hoidamme puhelimitse. Mikäli sinulla on kutsun saapuessa ihorikkoja tai jokin tulehdus, ota viipymättä yhteyttä hoidonjärjestelijään. Ennen tulotarkastusta pyydämme täyttämään Toimenpiteeseen tulevan potilaan esitietokyselyn Omatays.fi -palvelussa. Tarvittaessa leikkauskutsun mukana lähetetään esitietolomake ja kotilääkekortti täytettäväksesi. Tulotarkastuksessa sairaanhoitaja tarkistaa niiden avulla kanssasi leikkausta varten tarvittavat tiedot ja anestesialääkäri tekee anestesiologisen arvion. Leikkaavan lääkärin tapaat tarvittaessa vielä tulotarkastuksen yhteydessä.

Leikkaukseen saavutaan yleensä leikkauspäivän aamuna Tays Keskussairaalan sisätautien ja reumakeskuksen osastolle (SIRE), B-rakennus, 11. kerros.

Leikkauksen jälkeinen kuntoutus ja hoito

Kotiuttaminen tapahtuu yleensä ensimmäisenä leikkauksen jälkeisenä päivänä. Etukevennettyä kenkää käytetään vähintään kuusi viikkoa leikkauksen jälkeen, kyynärsauvat tarvittaessa kävelyn tukena. Päkiälle astuminen ilman erikoiskenkää on ehdottomasti kielletty kuuden viikon ajan. Yksilölliset varausohjeet on kerrottu loppulausunnossa (sairaala-ajan hoitoyhteenvedossa). Liikkuminen erikoiskengän kanssa harjoitellaan ennen kotiutusta osastolla fysioterapeutin ohjauksessa. Varpaat tulee sitoa korjattuun hyvään asentoon kuuden viikon ajan leikkauksesta. Osastolla sinulle ohjataan varpaiden sidonta ja saat erillisen kirjallisen ohjeen.

Leikkauksen jälkeen jalkaan tulee turvotusta, joka lisää kipua ja hidastaa haavan paranemista. Turvotuksen estämiseksi jalkaa tulee pitää koholla esimerkiksi tyynyjen tai rahin päällä. Noudata kipulääkkeiden käytöstä saamiasi ohjeita. Kipulääkitystä on hyvä käyttää säännöllisesti etenkin ensimmäisen viikon ajan.

Leikkausta varten tauotetut reumalääkkeet aloitetaan uudelleen yleensä ompeleiden poiston jälkeen, mikäli haava on parantunut normaalisti.

Ensimmäinen jälkikontrolli poliklinikalla on 6–8 viikon kuluttua leikkauksesta. Tuolloin otetaan röntgenkuvat ja lääkäri tarkistaa luutumisen etenemisen. Varpaisiin ihosta läpi laitetut metallipiikit poistetaan yleensä kuuden viikon sisällä sairaanhoitajan vastaanotolla tai viimeistään kuuden viikon kontrollikäynnin yhteydessä. Leikkauksessa käytettyjä sisäisiä kiinnitysvälineitä (esimerkiksi ruuvit) ei tarvitse yleensä poistaa. Lopputarkastus röntgenkuvineen on tarvittaessa kolmen kuukauden kuluttua leikkauksesta. Sairausloman pituus fyysisestä työstä on noin 2 kuukautta. Tarvittaessa sairausloman jatko hoidetaan työterveydessä.

Lopullinen luutuminen tapahtuu noin 3–6 kuukautta leikkauksesta. Rasituskipua ja turvotusta voi esiintyä vielä useamman kuukauden ajan leikkauksen jälkeen.

Tarkemmat haavanhoito-ohjeet, jatkohoito- ja kuntoutusohjeet saat osastolta kotiutuessa.

Yhteydenotto

Tämän yleisohjeen lisäksi voit tiedustella leikkaukseen liittyvistä asioista Reumakeskuksesta reumaortopedian hoidonjärjestelijältä, puhelin 03 311 63080, tai osastolta numerosta 03 311 63214.

Tervetuloa leikkaukseen Tays Reumakeskukseen!