Päivitetty 7.10.2020

Tays / reumasairaudet
Potilasohje 10.12.06

Reumapotilaan seurantakokeet toimintaohje

Sinulle on aloitettu reumalääkitys, joka vaatii säännöllistä verikokeiden seurantaa. Seurattavat verikokeet ovat:

  • hemoglobiini (Hb), valkosolut (Leuk) ja verihiutaleet (Trom)
  • maksa-arvo (Alat)

Mikäli on tarpeen seurata jotain muuta arvoa, lääkäri määrää sen yksilöllisesti.

Seurantaverikokeita otetaan lääkkeen aloittamisesta 3,6 ja 12 viikon kohdalla, sen jälkeen 3–6 kuukauden välein. Ohjeet olet saanut sinua hoitavalta lääkäriltä ja reumahoitajalta. Reumahoitaja antaa sinulle myös hoitokortin, jossa on reumalääkityksesi ja tietoa turvaverikokeista.

Ota yhteyttä oman kuntasi terveyskeskuksen sairaanhoitajaan tai työterveyteen lääkehoidon saurantaverikokeita varten. Kerro käytössäsi olevat reumalääkkeet, jotka on merkitty hoitokorttiisi. Terveyskeskuksen hoitaja tekee sinulle jatkuvan lähetteen seurantakokeisiin, samalla voitte sopia verikoevastausten tiedusteluista. Verikokeiden vastauksia voi lisäksi itse seurata laboratoriokeskuksen tekstiviestipalvelun avulla, jolloin vastaukset tulevat suoraan puhelimeesi.

Käy paikkakuntasi laboratoriossa verikokeissa sovituin väliajoin. Jos tuloksissa on jotain poikkeavaa, sinua hoitava sairaanhoitaja ottaa yhteyttä terveyskeskuksesi lääkäriin ja ohjaa sinua mahdollisissa hoidon muutoksissa.

Jos sinulle on varattu aika Taysin reumakeskuksen poliklinikalle, tulee sinun käydä laajemmissa verikokeissa noin viikkoa ennen vastaanottokäyntiä. Nämä tulokset välittyvät myös sinua hoitavalle lääkärille reumakeskuksen poliklinikalle.