Päivitetty 16.10.2024

Tays Hatanpää / fysiatria
Potilasohje Hasa.70.32

Rintasyöpähoitoihin liittyvä lymfaturvotus ja sen itsehoito

Kainaloimusolmukkeiden poisto voi aiheuttaa pysyvän lymfanestekierron häiriön, mikä saattaa johtaa nesteen kertymiseen leikatun yläraajan ja/tai ylävartalon alueelle. Myös sädehoito saattaa vahingoittaa imusuonia heikentäen paikallisesti imusuoniston kuljetuskapasiteettiä. Tätä tilaa kutsutaan lymfaturvotukseksi. Lymfaturvotus voi kehittyä vähitellen tai nopeasti, mutta yleensä se alkaa kaksi kuukautta – kaksi vuotta leikkauksen jälkeen. Riski lymfaturvotuksen muodostumiseen säilyy käytännössä koko loppuelämän.

Lymfaturvotuksen hoito on tulee aloittaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, kun oireet tuntuvat vielä vähäisiltä. Hoidolla pyritään estämään mahdollisten iho- ja kudosmuutosten syntyminen sekä turvotuksen eteneminen vaikea-asteiseksi. Itsehoito koostuu imusuoniston toimintaa parantavista yläraajan liikkeistä, mahdollisesta päivittäisestä kompressiohoidosta, ihon ja arven hoidosta, liikunnasta sekä painonhallinnasta. Manuaalisen lymfaterapian hyödystä ylläpitohoitona ei ole tutkimusnäyttöä. Maksusitoumuksen myöntämiseen voidaan poikkeustilanteissa käyttää yksilöllistä tarveharkintaa.

Kompressiohoito

Kompressiohoidon tarkoituksena on tuottaa ulkoista painetta turvonneeseen kudokseen ja sitä kautta edistää imunesteen virtausta. Kompressiohoitona voidaan käyttää sidoksia tai lääkinnällisiä kompressiotuotteita. Kompressiohiha on apuväline, jossa on alhaalta ylöspäin asteittain vähenevä lihaspumppua hyödyntävä puristus. Kompressiohansikasta käytetään kämmenien ja sormien turvotuksen hoitoon. Kompressiohihat ja -hanskat valmistetaan yleensä yksilöllisesti mittatilaustyönä. Yleisin paineluokka yläraajan turvotuksen hoidossa on paineluokka ll.

Ensimmäiseen kompressiotuotteeseen saa maksusitoumuksen Tays Hatanpään fysiatrian yksikön poliklinikalta. Uusittavat kompressiotuotteet hankitaan oman kunnan terveyskeskuksen ja lääkinnällisen kuntoutuksen kautta. Jotta lymfaturvotuksen hoito on tuloksellista, tulee kompressiotuotteita tai -sidoksia käyttää säännöllisesti päivittäin, aamusta iltaan.

Ihonhoito ja arven käsittely

Kehon immuunipuolustus heikkenee alueella, jolla imusuoniston toiminta on häiriintynyt. Ihon hoitoon ja hygieniaan tulee kiinnittää erityistä huomiota, sillä pienetkin haavaumat turvotusalueella voivat tulehtua herkästi. Pahimmillaan ihovaurio voi johtaa bakteeriperäiseen ruusutulehdukseen (erysipelas). Toistuva ruusuinfektio kuormittaa imusuonistoa ja alentaa edelleen sen kuljetuskapasiteettia, mikä hankaloittaa lymfaturvotusta. Ota yhteyttä lääkäriin heti, jos leikatun puolen käsivarsi alkaa turvota tai siinä näkyy tai tuntuu tulehduksen merkkejä, kuten kuumotusta, punoitusta tai kipua. Bakteeriperäinen ruusutu­lehdus vaatii aina antibioottihoidon.

Rintasyöpäleikkauksen jälkeen leikatun puolen ylävartalon ja/tai yläraajan alueella saattaa tuntua arpikudoksen aiheuttamaa kudoskireyttä ja kipuja. Kun haavan alueelle ei enää muodostu kudosnestettä, haava on hyvin parantunut ja rupi irronnut, voi ihon liikuttelun arven ympärillä aloittaa kevyesti. Käsittelyn tarkoituksena on arven ja yläraajan liikkuvuuden parantaminen, arpikudoksen irrottaminen alustastaan sekä kivun vähentäminen.

Liikunta

Monipuolisella liikkumisella ja harjoittelulla on myönteinen vaikutus lymfaturvotukseen terveellisen ravitsemuksen ja painonhallinnan ohella. Ylipainon on todettu lisäävän lymfaturvotusta ja rasvakudoksen väheneminen puolestaan edistää imusuoniston toimintaa. Aktiivinen, normaali liikkuminen aktivoi lihaspumpputoimintaa, mikä edistää sekä verenkiertoa että imusuoniston toimintaa. Liikkumattomuus ja raajan pitäminen toimettomana heikentävät imunesteen virtausta, lihaskuntoa ja lisäävät turvotusriskiä.

Liikunta aloitetaan rasitusta vähitellen lisäämällä, nousujohteisesti. Vesiliikunta ja uinti ovat lymfaturvotukseen hyvin soveltuvia liikuntamuotoja, kun haava on täysin parantunut. Veden tuottama paine toimii kompressiohoidon tavoin; se vähentää nesteen suodattumista kudoksiin ja aktivoi imusuoniston toimintaa. Solunsalpaaja- ja/tai sädehoidon aikana kannattaa kuitenkin välttää vesi- ja ryhmäliikuntaa kohonneen tulehdusriskin vuoksi. Näiden hoitojen aikana liikunnan tulee tapahtua aina omien voimavarojen mukaan. Väsyneenä oman kehon kuuntelu on tärkeää ja liikuntaa kannattaa harrastaa pieniä määriä kerrallaan ja voimien sallimissa rajoissa.

Liikeharjoitukset

Leikatun puolen yläraajaa on hyvä käyttää arjen toiminnoissa, ja yläraajan nestekiertoa parantavat liikeharjoitukset tulee aloittaa mahdollisimman pian leikkauksen jälkeen. Tee harjoitukset kompressiotuotteen tai kompressiosidosten kanssa, jos sinulla on sellainen käytössä.

Tee alla olevat liikeharjoitukset päivittäin olkanivelen liikkuvuuden ja yläraajan lihastoiminnan ylläpitämiseksi ja parantamiseksi sekä turvotuksen ehkäisemiseksi tai vähentämiseksi. Tee liikkeet rauhallisesti ja kivuttomasti.

1. Palleahengitys

Nainen istuu ryhdikkäänä, hartiat rentoina. Hän on laittanut molemmat kädet alimpien kylkiluiden kohdalle.

Istu hyvässä asennossa, hartiat rentona. Laita kädet kylkiin alimpien kylkiluiden kohdalle. Hengitä syvään sisään ja tunne, kuinka kylkiluut kohoavat. Voit pidätellä hengitystä pari sekuntia. Hengitä rauhallisesti ulos. Toista hengitysharjoitus 5 kertaa.

2. Lymfapumppaus

Nainen seisoo hyvässä perusasennossa ja yläraajat on ojennettuna suorina vartalon vieressä. Kuvassa nainen seisoo hyvässä perusasennossa, yläraajat ovat vartalon vieressä ja kyynärnivelet on koukistettuna, sormet samalla puristettuna nyrkkiin.

Nainen seisoo hyvässä perusasennossa ja molemmat yläraajat on ojennettuna suoraksi kohti kattoa sekä samalla avattuna käsi nyrkistä, sormet ojennettuna suorina.

Seiso hyvässä perusasennossa, yläraajat suorana vartalon vieressä. Koukista kyynärnivelet puristaen samalla sormet nyrkkiin. Ojenna yläraajat suoraksi kohti kattoa ja avaa samalla sormet. Tuo yläraajat takaisin alas koukistamalla kyynärnivelet ja purista kädet nyrkkiin. Ojenna yläraajat suoraksi alas ja avaa samalla sormet. Tee kaikki harjoituksen osavaiheet 2–3 laskien. Toista ______kertaa.

3. Rintalihaksia aktivoiva liike

Nainen istuu ryhdikkäänä, kyynernivelet 90 asteen kulmaan koukistettuina ja kämmenet painettuina vastakkain rintakehän edessä.

Istu hyvässä perusasennossa, hartiat rentoina. Laita kämmenet vastakkain kuvan osoittamalla tavalla ja paina kämmeniä toisiaan vasten. Pidä jännitys 2 – 3 laskien, rentouta. Toista_____kertaa.

4. Lymfapumppaus pallo kainalossa

Nainen istuu tuolilla, hartiat rentoina. Rintasyöpäleikkauksen puoleinen kyynärnivel on noin 90 asteen kulmassa ja pieni pallo on asetettu olkavarren ja vartalon väliin. Nainen painaa kyynärpäätä kohti vartaloa.

Istu hyvässä perusasennossa, hartiat rentoina. Tue leikatun puolen kyynärnivel n. 90 asteen kulmaan ja aseta pieni pallo tai pyyhe olkavarren ja vartalon väliin. Paina kyynärpäätä kohti vartaloa samalla palloa/pyyhettä litistäen. Pidä jännitys 2–3 laskien, rentouta. Toista ______kertaa.

5. Yläraajan liikkuvuus- ja lihasvoimaharjoitukset vastuskuminauhalla

Nainen seisoo hyvässä perusasennossa sivuttain, hartiat takana. Kuminauha on kiinnitetty eteen keskeltä. Hänen kyynärnivelensä ovat on noin 90 asteen kulmassa ja hän on ottanut molemmin käsin kuminauhan päistä kiinni ja vetää nauhoja itseään kohti.

Kiinnitä vastuskuminauhan keskiosa huolellisesti eteesi vyötärön korkeudelle. Seiso pienessä haara-asennossa, polvet koukistettuina. Ota nauhan päistä kiinni ja vedä nauhoja kohti lonkkaniveliä. Pidä hetken ja palauta hitaasti. Pidä selkä suorana. Toista______kertaa.

Nainen seisoo hyvässä perusasennossa, hartiat rentoina. Hänen kyynärnivelensä ovat on noin 90 asteen kulmassa ja kädet vartalon edessä. Hän on kietonut vastuskuminauhan päät molempien kämmenten ympärille ja vastuskuminauha on käsien välissä vedettynä kireällä.

Kiedo vastuskuminauha molempien kämmenten ympärille. Pidä olkavarret vartalossa kiinni, kyynärnivelet suorassa kulmassa koko harjoituksen ajan. Venytä kuminauhaa kiertäen kyynärvarsia ulospäin. Pidä asento viiteen laskien ja palaa sitten hitaasti alkuasentoon. Toista_____kertaa.

Tämän käsikirjän vastuuhenkilö

Koskimäki Miia