Päivitetty 1.4.2024

Tays / syövänhoito
Potilasohje 65.00.86

Ripulin hoito-ohje irinotekaani-syöpälääkehoidon aikana

Sinulle on aloitettu irinotekaani-syöpälääkehoito, joka voi haittavaikutuksena aiheuttaa ripulia. Ripulissa uloste on löysää tai vetistä ja ulostustarve lisääntyy. Myös vatsan tiheä kouristelu luokitellaan ripuliksi.

Jos ulostuskertojen määrä lisääntyy yli neljään kertaan vuorokaudessa tai jos sinulle ilmaantuu öistä ripulia, aloita loperamidi-lääkitys (Imodium® tai Imocur®) heti oireiden ilmaannuttua. Mikäli sinulle on määrätty kotona otettava tablettihoitoinen syöpälääkehoito, tauota se.

Loperamidi-lääkitys tulee ottaa seuraavasti:

Ripulin hoitoon suositellaan loperamidia (Imocur® tai Imodium®) seuraavasti:

Aloitusannos on kaksi kapselia, sitten yksi kapseli kahden tunnin välein kunnes suoli on ollut toimimatta 12 tuntia. Loperamidia saa ottaa enintään 13 kapselia vuorokaudessa. Ota yhteys hoitoyksikköösi tai päivystykseen, jos loperamidihoitoa on tarvetta jatkaa yli 48 tuntia.

Huolehdi riittävästä nesteen nauttimisesta elimistön kuivumisen ehkäisemiseksi. Tarvittaessa voit käyttää urheilujuomia tai apteekista ilman reseptiä saatavaa nesteytysjuomaa (esim. Osmosal®) korjaamaan ja estämään elimistön veden ja suolojen menetystä pakkauksen ohjeen mukaan. Maitohappobakteerivalmisteita tai muita suolen mikrobikantaa lisääviä valmisteita (probiootit) ei suositella käytettävän syöpälääkehoitojakson aikana.

Jos oireet ovat voimakkaat tai ne eivät lopu kahden vuorokauden sisällä kapseleiden käytön aloittamisesta tai sinulle tulee kuumetta yli 38 astetta, ota yhteys hoitavaan yksikköön.