Päivitetty 11.7.2022

Tays / syövänhoito
Potilasohje 65.00.02

Sädehoidettavan alueen ihonhoito

Sädehoito voi aiheuttaa haittavaikutuksia

Sädehoito voi aiheuttaa ihoreaktioita. Reaktiot ovat yksilöllisiä. Sädehoidon aiheuttamat ihoreaktiot eivät yleensä esiinny sädehoidon alussa vaan ilmaantuvat hoidon edetessä, joskus vasta 2 – 3 viikkoa sädehoidon päättymisen jälkeen. Sädehoidon aiheuttamat ihoreaktiot rajoittuvat hoidettavalle alueelle. Seuraavat ohjeet koskevat sitä aluetta, johon sädehoito kohdistuu. Hoitamalla ihoa sädehoidon alusta alkaen ehkäiset hoidon aiheuttamia ihoreaktioita.

Vältä hankausta

Vältä hoitoalueella kiristäviä ja hankaavia vaatekappaleita. Hoitoaluetta tulee pestä miedolla saippualla. Peseytyessä hoitoaluetta ei tule hangata sienellä tai harjalla. Kuivattaessa taputtele iho kuivaksi, älä hankaa. Anna ihoalueen olla mahdollisimman ilmavasti.

Saunominen

Saunominen on sallittua, jos iho on ehjä. Ihoa voi suojata kostealla, viileällä pyyhkeellä, jos saunominen tuntuu ärsyttävän ihoa.

Suojaa iho auringolta ja kylmältä

Vältä auringonottoa hoitoalueelle hoitojen aikana. Kesällä tai etelässä lomaillessa ihon suojaaminen on tarpeen vielä vuoden kuluttua hoitojen päättymisestä. Suojaa iho talvella kylmältä ja viimalta.

Ihon hoito

Anna iholle kosteutta ja suojaa voitelemalla sitä päivittäin. Voitele iho sädehoidon jälkeen ohuelti kosteuttavalla, hajustamattomalla perusvoiteella. Perusvoiteita saa apteekista, (esimerkiksi Bepanthen emulsio ym).

Ärtyneelle iholle voit käyttää keittosuolataitoksia. Rikkoutuneen ihon suojana voit käyttää ohutta silikonivaahtosidosta (apteekista esimerkiksi Mepilex Lite).

Yhteydenotot

Jos hoitoalueen iholla esiintyy kutinaa tai kirvelyä, kerro asiasta hoitokoneen röntgenhoitajille lisäohjeiden saamiseksi. Hoitohenkilöstö seuraa ihosi kuntoa päivittäin ja antaa tarvittaessa lisäohjeita ihon hoitoon.