Päivitetty 27.10.2022

Tays / syövänhoito
Potilasohje 65.00.21

Seksuaalisuus, hormonitoiminta ja hedelmällisyyden muutokset syöpäpotilaalla

Seksuaalisuus

Seksuaalisuus on kiinteä osa ihmisen elämää. Seksuaalisuus ei ole vain fyysisen tyydytyksen hakemista vaan hyvin laaja käsite, joka sisältää miehenä ja naisena olemisen sekä aistillisen mielihyvän, johon kuuluvat läheisyys, yhteenkuuluvuus, turvallisuus, hellyys ja avoimuus.

Seksuaalisuuteen kuuluvat ihmisten väliset sekä sanalliset että sanattomat vuorovaikutustapahtumat. Seksuaalisuus on hyvin yksilöllistä ja ilmenee erilaisissa elämäntilanteissa ja ikäkausina eri lailla.

Sairastumisen aiheuttama kriisi, itsetunnon lasku ja masentuneisuus sekä erilaiset hoidot (kuten syöpälääkehoidot) tai minäkuvan muutokset voivat vähentää seksuaalista halukkuutta. Sairastuminen vaikuttaa koko perheeseen ja myös parisuhteeseen.

Syöpälääkehoidot sinänsä eivät ole este seksuaaliseen kanssakäymiseen. Syöpälääkehoitojen aikana kuitenkin veriarvot voivat laskea ja siten infektio- ja vuotoherkkyys lisääntyvät. Veriarvoja seurataan verikokein ja tuloksista ilmoitetaan sinulle. Yhdyntää tulee välttää, kun verihiutaleet laskevat alle 40:n. Intiimihygieniasta huolehditaan normaaliin tapaan suihkutuksella.

Hormonitoiminta

Syöpälääkehoidot voivat vaikuttaa myös elimistön limakalvoihin. Naisilla emättimen limakalvo kuivuu ja ärtyy. Kuukautiset saattavat jäädä pois ja vaihdevuosivaivoja, kuten kuumia aaltoja, saattaa esiintyä. Emättimen limakalvon suojaamiseksi voi käyttää esimerkiksi perusvoidetta tai puhdasta vaseliinia. Lääkäri voi tarvittaessa aloittaa korvaavan hormonihoidon helpottamaan oireita. Toisinaan hormonilääkitys on tarpeellinen myös hoitojen aikana, esimerkiksi kuukautisvuotojen siirtämiseksi hoitojen kannalta sopivaan ajankohtaan.

Hedelmällisyyden muutokset

Syöpälääkehoidot voivat johtaa tilapäiseen tai pysyvään hedelmättömyyteen. Syöpälääkehoito ei yleensä aiheuta miehille erektiovaikeuksia, mutta voi aiheuttaa ohimenevän tai pysyvän steriliteetin. Voit keskustella siemennesteen säilytyksestä hoitavan lääkärin kanssa ennen syöpälääkehoitojen aloitusta.

Hoitojen aikana ja vielä hoitojen päättymisen jälkeenkin on syytä käyttää raskauden ehkäisyä. Kondomi on suositeltava hoitojen aikana, koska se suojaa myös infektioilta. Jos suunnittelet raskautta, hoitava lääkäri keskustelee kanssasi siitä, milloin raskaus on mahdollinen tai suotava hoitoihin ja sairauteen liittyvien tekijöiden vuoksi.

Suomen Syöpäpotilaat ry on julkaissut oppaan Seksuaalisuus ja syöpä, jonka voi tilata tai ladata maksutta verkosta.

Tämän käsikirjän vastuuhenkilö

Putama Susanna