Muokattu 24.10.2023

Tays / Korva- ja suusairaudet
Potilasohje VALS.55.37

Sialendoskopia eli sylkirauhastiehyen tähystystoimenpide

Miksi leikataan?

Tähystysleikkauksessa tutkitaan sylkirauhasen tiehyitä ja voidaan samalla poistaa pieniä sylkikiviä tai avata tai laajentaa tiehyen arpeutumia tai kaventumia ja annostella lääkeaineita. Tähystys voidaan tehdä joko korvasylkirauhaseen tai leuanalussylkirauhaseen. Korvasylkirauhasten tiehyet laskevat suun limakalvolle ylähampaiden tasolle ja leuanalussylkirauhasten tiehyet laskevat alaetuhampaiden taakse suunpohjaan.

Leikkauksen valmistelu

Toimenpide tehdään aikuisille yleensä paikallispuudutuksessa tai tarvittaessa yleisanestesiassa. Lapsille toimenpide tehdään yleisanestesiassa. Toimenpide tehdään muutaman millimetrin paksuisella tähystimellä sylkirauhastiehyen luonnollisesta aukosta. Toimenpide kestää noin 1 (-2) tuntia.

Tarkkailu sairaalassa

Toimenpiteen jälkeen sinua seurataan 2-4 tuntia heräämössä, jonka jälkeen pääset päiki-kriteerien täyttyessä kotiin tai siirryt jatkohoitoon vuodeosastolle tai potilashotelliin.Viileää ravintoa voi ottaa jo 1–2 tunnin kuluttua leikkauksesta, mutta leikkauspäivänä tulee välttää kuumaa ruokaa ja juomaa.

Hoito leikkauksen jälkeen

Leikkauksen jälkeen tähystetty rauhanen on turvonnut ja aristava. Turvotukseen ja kipuun kannattaa käyttää tulehduskipulääkettä. Turvonnutta rauhasta voi myös lypsää. Lypsäminen edesauttaa sylkirauhasen tyhjenemistä. Korvasylkirauhasta lypsetään painamalla rauhasta korvan edestä eteenpäin kohti poskea ja leuanalussylkirauhasta painamalla leukakulmasta eteenpäin leuan kärjen suuntaan. Lypsämistä voi jatkaa niin kauan kuin turvotusta esiintyy.

Jos sylkirauhaseen on laitettu toimenpiteessä lääkeainetta, sylkirauhasen lypsäminen kannattaa aloittaa vasta seuraavana päivänä. Jos suuhun on laitettu ompeleita, suu kannattaa huuhdella vedellä ruokailujen jälkeen. Ompeleet sulavat itsestään.

Sairausloman kesto on yleensä 1-3 vuorokautta. Pari päivää toimenpiteen jälkeen kannattaa välttää mausteisia ja kirpeitä ruokia. Vettä kannattaa juoda riittävästi, koska kuivuminen voi altistaa tulehdukselle.

Jälkitarkastusta ei aina tarvita ja se sovitaan tapauskohtaisesti. Jos toimenpiteessä on laitettu sylkirauhaseen lääkeainetta (kortisonia), niin silloin useimmiten sovitaan kontrolli ja kortisonin laitto uusitaan poliklinikalla.

Leikkauksen riskit

Yleisin toimenpiteeseen liittyvä riski on sylkirauhasen tulehdus. Harvinainen komplikaatio on sylkitiehyen perforaatio eli reikä, ja mikäli sellainen toimenpiteessä syntyy, toimenpide keskeytetään. Vakavat komplikaatiot ovat äärimmäisen harvinaisia.

Milloin ottaa yhteyttä lääkäriin

Jos leikkauksen jälkeen ilmenee kovaa särkyä toimenpidealueella, turvotuksen lisääntymistä tai kuumetta yli 38 °C tai muuta huolestuttavaa, ota yhteyttä sairaalaan erillisen ohjeen mukaisesti.

Vointi paranemisen jälkeen

Toimenpiteen jälkeen sylkirauhasen oireet useimmiten helpottavat, varsinkin jos kyseessä on sylkikivitauti ja kivet saadaan poistettua tiehyestä. Joskus oireet voivat johtua kroonisesta sylkirauhasen tulehduksesta ja sen hoitoon käytetään kortisonia. Jos oireet eivät helpota tähystyksen ja lääkehoidon jälkeen voidaan miettiä tapauskohtaisesti koko sylkirauhasen poistoa.

Yhteystiedot

Tays Keskussairaala: korvatautien poliklinikka, puhelin 03 311 65997. Numero on takaisinsoittonumero. Voit jättää viestin koska tahansa. Takaisinsoittoaika kerrotaan sinulle, kun jätät pyynnön.

Tays Valkeakoski:

  • Korvatautien poliklinikka arkisin kello 7.30–15, puhelin 03 311 67324
  • Päiväkirurginen yksikkö arkisin kello 7–19, puhelin 03 311 67404

Muina aikoina: Ota yhteyttä Päivystysapuun, puhelin 116 117