Päivitetty 17.1.2022

Tays / sädehoito
Potilasohje 30.34.02

Sisäinen leikkauksen jälkeinen emättimen sädehoito (tyköhoito)

Sinulle on tarkoitus antaa syöpäleikkauksen jälkeinen emättimen sädehoito, joka toteutetaan yleensä kolmena arkipäivänä yhden viikon aikana. Käyt edeltävästi hoidon suunnittelukäynnillä edellisellä viikolla.

Miten hoitoon valmistaudutaan

Hoito ei vaadi mitään erityisiä valmisteluja. Voit syödä ja juoda normaalisti sekä ottaa säännöllisesti käyttämäsi lääkkeet ennen hoitoon tuloa.

Haittavaikutukset

Sädehoito saattaa aiheuttaa muutoksia virtsarakon ja suoliston toimintaan ja ärsyttää emättimen limakalvoa. Tämän seurauksena sinulla voi esiintyä tihentynyttä virtsaamistarvetta, kirvelyä virtsatessa tai jopa verivirtsaisuutta. Virtsateiden tulehdukset ovat tavallista yleisempiä. Samoin voi esiintyä ripulia ja veriulosteita, mutta tämä on hyvin harvinaista. Kerro näistä oireista lääkärille tai hoitajalle, jotta saat ohjeita sivuvaikutusten hoitoon.

Miten hoito annetaan

Hoidon aikana olet selinmakuulla. Emättimeesi laitetaan tamponin kaltainen muovinen proteesi, jonka sisällä on säteilylähde. Hoidon aikana sinun tulee olla liikkumatta. Olet hoitohuoneessa yksin, mutta hoitohenkilökunnalla on näkö- ja puheyhteys hoitohuoneeseen. Hoitotilanne kestää kokonaisuudessaan noin 45 minuuttia, josta sädehoito on noin 10 - 30 minuuttia. Hoito on kivutonta, pääset saman tien kotiin. Pitkämatkalaisille suositellaan yöpymistä potilashotellissa.

Hygienia

Hoidettavan alueen puhtaudesta huolehtiminen on tärkeää. Intiimialueen suihkuttelua vedellä suositellaan aina WC-käynnin yhteydessä. Vältä kloori- ja luonnonvedessä uimista.

Kosteuta ihoa ja limakalvoja

Suojaa ihoa ja limakalvoja kosteuttavilla ja hyvin imeytyvillä voiteilla. Suorita kosteuttaminen sädehoitokäynnin jälkeen tai yötä vasten. Käytä iholle vesipohjaisia ja hajustamattomia perusvoiteita ja limakalvoille tarvittaessa hajustamatonta geeliä ja voidetta.

Limakalvojen kuivuuden hoidossa käytettävien, erityisesti hormonia sisältävien tuotteiden (kuten emätinpuikkojen) käytön sopivuudesta tulee neuvotella sinua hoitavan lääkärin kanssa.

Yhdyntä

Sukupuoliyhdyntää on tulehdus- ja vuotovaaran vuoksi syytä välttää hoitojen aikana. Hoitojen jälkeen siihen ei yleensä ole mitään estettä.

Yhteystiedot

Voit tiedustella hoitoa koskevia asioita soittamalla naistentautien poliklinikalle numeroon 03 311 65455 ma-pe kello 8.00-14.30.

Voit soittaa myös numeroon 03 311 66461 ma-pe kello 8.00-14.45. Nämä puhelut ohjautuvat puhelinpalveluun.