Päivitetty 10.1.2022

Tays / syövänhoito
Potilasohje 65.00.14

Solunsalpaajahoitoa saavan potilaan hygienia

Sairauteesi ja sen hoitoon käytettävät solunsalpaajalääkkeet alentavat vastustuskykyä ja tästä syystä altistut herkästi erilaisille tulehduksille. Omasta puhtaudesta ja hygieniasta huolehtiminen on ensiarvoisen tärkeää.

Käsihygienia

Tärkein tulehduksen leviämistä ehkäisevä keino on käsien puhtaus.

Käsidesinfektioainetta on suositeltavaa käyttää useita kertoja päivässä. Aine hierotaan käsiin ja annetaan kuivua. Varsinkin ennen ruokailuja ja wc-käyntien jälkeen käsien desinfiointi on tärkeätä. Saippualla voi pestä silloin kun kädet ovat likaiset. Muuten saippuaa on hyvä välttää, koska se kuivattaa ihoa.

Yleinen hygienia

Suihkussa voi käydä tarpeen mukaan. Iho on hyvä rasvata perusvoiteella. Limakalvot ohenevat hoitojen seurauksena, jonka vuoksi ne voivat rikkoutua ja tulehtua. Limakalvoja on suussa, nenänielussa ja muualla ruuansulatuskanavassa sekä sukuelimissä.

Alapesu on hyvä suorittaa wc-käyntien yhteydessä ainakin jokaisen ulostamiskerran jälkeen. Pelkkä suihkutus vedellä riittää. Jos tunnet kirvelyä tai kipua tai tulee verenvuotoa, ilmoita näistä oireista henkilökunnalle. Oireita voidaan helpottaa asianmukaisilla hoidoilla.

Suuhygienia

Hampaiden tulee olla kunnossa ennen suuriannoksisia solunsalpaajahoitoja. Sen vuoksi käy hammaslääkärissä hyvissä ajoin, jotta korjaavat toimenpiteet ehditään suorittaa. Neuvottele lääkärin kanssa, mikä on hampaiden hoitamiseen sopivin ajankohta. 

Hampaiden harjaukseen käytetään pehmeätä harjaa varoen rikkomasta ikeniä ja suun limakalvoa. Jos ikenet ovat kovin turvoksissa ja arat, on harjausta syytä välttää. Suuta voi purskutella esim. Biotene-suuvedellä tai keittosuolalla, johon saat tarvittaessa ohjeistuksen. Jos suuhusi tulee muutoksia, rakkuloita, katetta, haavaumia, näytä niitä henkilökunnalle, jotta hoitoa voidaan tehostaa asianmukaisella tavalla. Ajoissa aloitettu hoito helpottaa tulehduksen hoitoa.

Muuta huomioitavaa

Tartuntavaaran takia sinun ei tarvitse välttää huoneesta poistumista, vaan voit vapaasti liikkua osastolla vointisi mukaan. Osastolta poistumista on kuitenkin hyvä välttää silloin, kun verisolut ovat matalalla. Neuvottele tästä aina erikseen henkilökunnan kanssa.

Jos sinulla on flunssan oireita, kun on hoitosi aika, otathan etukäteen yhteyttä hoitavaan yksikköön tilannearviota varten.

Jos olet tupakoitsija

Tupakoinnilla on epäedullisia vaikutuksia solujen toimintaan. Sinun on syytä pyrkiä, mikäli mahdollista, lopettamaan se. Voit aloittaa myös nikotiinilaastarihoidon helpottamaan vieroitusoireita.

Läheisten vierailut

Vierailijat ovat tervetulleita. Tarttuvaa tautia, kuten esimerkiksi nuhakuumetta, influenssaa, ripulia tai muuta vatsatautia sairastavana ei saa tulla vierailulle.

Vierailijoiden määrän ja vierailuaikojen pituuden suhteen on syytä huomioida potilaan kunto ja huoneen muut potilaat. Neuvottele asiasta hoitohenkilökunnan kanssa.

Käsien pesu ja desinfektio osastolla olevalla käsihuuhteella osastolle tultaessa on vierailijoiden hyvä muistaa. Vierailuajoista ja tuliaisista on hyvä neuvotella etukäteen henkilökunnan kanssa.