Päivitetty 6.8.2020

Tays / reumalääkeohjeet
Potilasohje 10.12.07

Sulfasalatsiini (Salazopyrin®)

Vaikuttava aine

Sulfasalatsiini on sulfan ja salisyylihapon yhdistelmä.

Vaikutustapa ja käyttöaiheet

Lääke rauhoittaa niveltulehdusta ja sen teho on pystytty osoittamaan nivelreumassa, suolistosairauksiin liittyvissä niveltulehduksissa, nivelpsoriaasissa, reaktiivisissa niveltulehduksissa ja selkärankareumassa. Sulfasalatsiinin teho ilmaantuu yleensä kahden ensimmäisen hoitokuukauden aikana.

Annostus ja ottotapa

Tabletti sisältää 500 mg vaikuttavaa ainetta. Sivuvaikutusten vähentämiseksi lääkitys aloitetaan pienellä annoksella, 1 tabletti 2 kertaa vuorokaudessa, ja nostetaan asteittain 2 tablettia 2 kertaa vuorokaudessa. Haittavaikutusten vuoksi annos voi jäädä pienemmäksi, ja riittämättömän tehon vuoksi sitä voidaan nostaa annokseen 3 tablettia 2 kertaa vuorokaudessa.

Reumasairauksien hoidossa sulfasalatsiinia käytetään useimmiten suolistoliukoisina tabletteina. Nämä ohittavat mahalaukun ehjänä ja liukenevat vasta suolistossa. Jotta tablettien rakenne ei vaurioituisi, on ne nieltävä kokonaisena. Suolistoliukoisia tabletteja ei saa puolittaa, murskata eikä pureskella rikki. Lääke kannattaa ottaa aterian yhteydessä runsaan nesteen kera.

Haittavaikutukset

Lääkettä ei voi käyttää sulfalle tai asetyylisalisyylille allerginen henkilö. Tavallisimpia haittavaikutuksia ovat mahavaivat, pahoinvointi ja täyttävä tunne ylämahalla sekä päänsärky. Haitat korjaantuvat yleensä annosta pienentämällä. Joskus haittavaikutus ilmaantuu kuumeisena ihottumana, tuolloin lääkitys täytyy lopettaa heti ja ottaa yhteyttä hoitavaan lääkäriin. Vakavammat haittavaikutukset ovat muutokset verenkuvassa, maksan tai munuaisten toiminnassa. Näitä seurataan säännöllisillä verikokeilla. Virtsa saattaa muuttaa väriään lääkityksen aikana. Mahdolliset haittavaikutukset tulevat yleensä kolmen ensimmäisen hoitokuukauden aikana. Sulfasalatsiini voi vähentää siittiöiden muodostumista, mistä syystä lääkettä ei suositella annettavaksi sellaisille miehille, joilla on perheessä lapsettomuusongelmia. Lääkityksen lopettamisen jälkeen siittiömuodostus normalisoituu.

Leikkaukset

Lääkitystä ei tarvitse tauottaa leikkausten yhteydessä. Katso ohjeet ”Lääketauot reumaleikkausten yhteydessä”.

Raskaus ja imetys

Lääkettä voidaan käyttää raskauden ja imetyksen aikana. Lisätietoa löytyy HUS:n teratologisen tietopalvelun sivuilta.

Rokotukset

Rokotukset voidaan ottaa normaalisti lääkityksen aikana.

Seuranta

Katso erillinen reumalääkkeiden seurantaohje. Seurantakokeet otetaan terveyskeskuksessa, jossa tulokset tarkastetaan.