Suunhoito-ohje syöpälääkehoitoa saavalle potilaalle - Potilasohjeet
Tays / syövänhoito
Potilasohje 65.00.56
Suunhoito-ohje syöpälääkehoitoa saavalle potilaalle
Miksi suunhoito on tärkeää syöpälääkehoidon aikana?
Säännöllinen, päivittäinen suunhoito vähentää tulehduksia aiheuttavien bakteerien ja sienien määrää suun limakalvoilla. Keittosuolalla tai vedellä purskuttelu useaan otteeseen päivässä, hampaiden huolellinen harjaus kaksi kertaa päivässä sekä hammaslangan käyttö ylläpitävät suun hyvää hygieniatasoa.
Miten suunhoito toteutetaan?
Hampaat tulee harjata aamuin illoin pehmeällä, tuuhealla hammasharjalla mietoa fluorihammastahnaa käyttäen. Jos hammastahna tuntuu liian voimakkaalta, riittää myös pelkän veden käyttö. Harjataan lyhyitä, nykyttäviä liikkeitä käyttäen, ienrajat huomioiden. Hammasvälit puhdistetaan päivittäin hammaslangan, -tikkujen ja/tai erityisten hammasvälipuhdistajien avulla. Kielen voi harjata päivittäin, joko hammasharjalla tai erityisellä kielenpuhdistusvälineellä. Oksentamisen jälkeen suu kannattaa huuhdella vedellä, mutta hampaita ei saa harjata kiilteen vaurioitumisvaaran vuoksi.
Hammaslääkärillä käynti on suositeltavaa ennen syöpähoitojen aloitusta. Solunsalpaajahoitojen sekä pään ja kaulan alueen sädehoidon aikana hammashoitotoimenpiteitä on syytä välttää. Akuuttien ongelmien yhteydessä (esimerkiksi hammassärky, suun tulehdukset) kerro hammaslääkärille käynnissä olevista syöpähoidoista. Hammaslääkäri voi tarpeen mukaan ottaa yhteyttä syöpälääkäriin ja sopia kiireellisten hammashoitojen toteutusaikataulusta yhdessä syöpälääkärin kanssa.
Miten suuoireita voi lievittää?
Syöpälääkehoidot saattavat aiheuttaa suun ärtymistä, jota voi lievittää esimerkiksi suun purskuttelulla tai kurlauksella. Suun purskuttelu ja kurlaus kannattaa tehdä useaan otteeseen päivässä vedellä tai suolaliuoksella. Suolaliuoksen voi tehdä itse kiehauttamalla 1 litra vettä, johon on lisätty 1 tl suolaa ja (halutessasi) 1 tl soodaa tai leivinjauhetta, ja jäähdyttämällä liuoksen. Säilytä suuhuuhde kannellisessa astiassa huoneenlämmössä. Valmista uusi suuhuuhde päivittäin ja heitä vanha pois. Sekoita hyvin ennen käyttöä. Huuhtele ja kurlaa 1 rkl huuhdetta ja sylje pois. Toista 2−3 kertaa joka käyttökerralla. Käytä huuhdetta päivän aikana noin kahden tunnin välein ja aina ruokailun jälkeen.
Kannattaa välttää voimakkaasti maustettuja ruokia ja juomia, hyvin kuumaa ja kylmää sekä hapanta. Hengitys nenän kautta vähentää suun kuivumista. Kuivat huulet tulee rasvata säännöllisesti. Kuivuneen suun hoitoon voi käyttää vaseliinia, erilaisia kostuttavia geelejä (esim. Oralbalance®) ja/tai suihkeita (esim.Fludent®), tai ruokaöljyä suoraan limakalvolle sivellen.
Suun kuivuuden lievittäminen
Syljen erittymistä voi lisätä imeskelemällä ksylitolipastilleja tai pureskelemalla ksylitolipurukumia. Suuta voi kostuttaa myös ruokaöljyllä tai apteekista ilman reseptiä saatavilla kuivan suun hoitotuotteilla, esimerkiksi geelillä tai suusuihkeella. Yöaikaan kannattaa suosia öljypohjaisia kaupallisia valmisteita tai ruokaöljyä, koska ne säilyvät pidempään suun limakalvoilla kuin vastaavat vesipohjaiset valmisteet.
Sokeripitoiset pastillit ja juomat lisäävät riskiä hampaiston reikiintymiselle. Kuivassa suussa tämä riski on merkittävästi suurempi kuin syljenerityksen ollessa normaali. Reikiintymisen estämiseen voidaan käyttää myös lisäfluoria suun ollessa kuiva, esim. apteekista ilman reseptiä saatavaa 0,05% natriumfluoridi-purskutteluliuosta.
Kipeiden suun limakalvojen hoito
Vältä karkeita, mausteisia ja kuumia ruokia. Jos suu on niin kipeä, että syöminen on vaikeaa, käytä kolmoisgeeliä (reseptivalmiste) ennen ruokailua. Jääpalojen imeskely ja kamomillatee voivat rauhoittaa kipeitä suun limakalvoja. Suun limakalvoja voi puhdistaa ja kostuttaa purskuttelemalla keittosuolaliuosta useita kertoja päivässä. Myös pienien vesitilkkojen juominen useita kertoja päivässä auttaa suun kuivuuteen.
Mikäli suuoireita ilmenee, ilmoita asiasta hoitohenkilökunnalle.