Päivitetty 8.2.2024

Tays / syövänhoito
Potilasohje 65.00.83

Syöpälääkehoidon toteutus infuusiopumpulla

Infuusiopumppu on laite, joka annostelee syövän hoitoon käytettävää lääkettä suonensisäisesti tasaisella nopeudella. Laitteen toiminta perustuu joustavaan palloon, joka tyhjenee vakioidulla nopeudella, eikä se tarvitse toimiakseen sähköä. Laite on kooltaan noin juomapullon kokoinen.

Lääkehoitoa varten sinulle asennetaan ihonalainen laskimoportti paikallispuudutuksessa. Portti tuntuu ihon alla noin 2-3 cm halkaisijaltaan olevana kammiona, johon infuusiopumppu yhdistetään letkulla ja neulalla. Yhdistettäessä tuntuu neulan pisto, mutta laitteen ollessa yhdistettynä laskimoportin alueella ei tunnu kipua.

Hoidon toteutus ja toiminta hoidon aikana

Lääkkeen annostelu aloitetaan aina sairaalassa. Infuusiopumpun kanssa voi kotiutua ja pumppu kulkee mukana lääkeannostelun ajan. Pumppua on hyvä kuljettaa olkalaukussa tai pumppua varten saatavassa kantopussissa. Huolehdi, että infuusiopumpun letkut pysyvät poissa tieltäsi esimerkiksi kotitöiden aikana, jotta syöpälääkettä sisältävät letkustot eivät vahingoitu. Pumppua on hyvä säilyttää noin rintakehän tasossa kantopussissa, jossa se pysyy parhaiten suojattuna.

Suuret lämpötilavaihtelut saattavat vaikuttaa pumpun tyhjenemisnopeuteen. Pumppu toimii parhaiten huoneenlämmössä. Kylmällä ilmalla pumppu on hyvä pitää vaatteiden alla liiallisen jäähtymisen estämiseksi. Vastaavasti pumppu tulee suojata liialliselta kuumuudelta. Pumpun kantopussi tarjoaa normaalitilanteissa riittävän suojan.

Pumpun kanssa voi käydä suihkussa. Suihkun ajaksi sen voi ripustaa kantopussissa esim. vaatenaulaan. Portin aluetta ei kuitenkaan saa kastella. Saunominen ei ole sallittua.

Lääkeannostelun päätyttyä infuusiopumppu poistetaan. Voit poistaa infuusiopumpun halutessasi itse. Tällöin hoitohenkilökunta opastaa sinulle pumpun poistamisen. Vaihtoehtoisesti voit varata hoitoyksikköösi ajan infuusiopumpun poistoa varten. Jos asut kaukana Tays:sta, infuusiopumppu voidaan sopia poistettavaksi myös muissa terveydenhuollon yksiköissä.

Hoitavaan yksikköön tulee ottaa yhteys, mikäli:

  • portin alueella ilmenee kipua, turvotusta tai punoitusta
  • tulee ihottumaa, hengenahdistusta tai allergisia oireita
  • ilmenee sydänperäisiltä vaikuttavia oireita
  • on vaikeaa pahoinvointia tai ripulia, johon lääkkeet eivät auta
  • pumppu ei vaikuta tyhjenevän. Huomaa, että pumppu tyhjenee hitaasti – muutaman millilitran tunnissa.
  • Harvinaisissa tapauksissa neula saattaa irrota portista, pumpun letku katkeaa tai pumppu vaurioituu muulla tavoin. Mikäli lääkeainetta on vuotanut, tulee vuotanut lääkeaine siivota huolellisesti ja siivousvälineet sekä muu lääkeaineeseen sotkeutunut materiaali tulee pakata muovipussiin. Pussi suljetaan huolellisesti ja laitetaan sekajätteisiin. Käsineiden käyttö on suositeltavaa ja kädet pestään siivoamisen jälkeen. Viallinen pumppu toimitetaan hoitavaan yksikköön. Jos syöpälääkettä roiskuu silmiin, silmät huuhdellaan juoksevalla vedellä.

Yhteystiedot

Ongelmatilanteissa voit ottaa yhteyttä sinua hoitavaan yksikköön:

  • Syöpätautien poliklinikka RSYÖ, puhelin 03 311 63468, puhelinaika 8–15

  • Syöpätautien vuodeosasto RS1, puhelin 03 311 63311

  • Syöpätautien vuodeosasto RS2, puhelin 03 311 63312