Syöpäsairauteen vasta-ainehoitoa saavalle potilaalle - Potilasohjeet
Tays / syövänhoito
Potilasohje 65.60.08
Syöpäsairauteen vasta-ainehoitoa saavalle potilaalle
Yleistä
Syövän hoidossa käytettävät vasta-aineet estävät eri tavoin syöpäsolujen kasvua ja jakautumista. Lääkkeiden annokset suunnitellaan sinulle yksilöllisesti. Haitta-vaikutusten laatu ja voimakkuus vaihtelevat yksilöllisesti ja niiden ehkäisyyn ennen hoitoa otettava oheislääkitys suunnitellaan yksilöllisesti. Haittavaikutusten seuranta on tärkeää, joten muista kertoa mahdollisista oireista sinua hoitavalle henkilöstölle, jotta haittoja estävää lääkitystä voidaan räätälöidä sinulle sopivammaksi.
Alkoholin, vitamiinien ja luontaistuotteiden käyttö
Vältä hoitojen yhteydessä alkoholin käyttöä. Vitamiini- ja hivenainevalmisteiden käyttöä ei suositella, ellei syövänhoitoon perehtynyt lääkäri ole niitä erityisesti määrännyt sinulle. Jos ruokamäärä on vähäinen tai ruokavalio suppea, voi monivitamiini-kivennäisainevalmisteen käyttö olla perusteltua. D-vitamiinia suositellaan kuitenkin kaikille suomalaisen ravitsemussuosituksen mukaan 10 tai 20 mikrogrammaa vuorokaudessa iästä ja ruokavaliosta riippuen joko talvisin tai ympäri vuoden. Luontaistuotteiden käyttöä ei pääsääntöisesti suositella näiden hoitojen yhteydessä, koska niiden vaikutuksesta hoidon tehoon tai turvallisuuteen ei ole riittävää tietoa.
Raskaus ja hedelmällisyys
Pelkkä vasta-aine hoito ei aiheuta hedelmättömyyttä, mutta hedelmällisessä iässä olevien naisten ja miesten tulee käyttää luotettavaa ehkäisymenetelmää hoidon aikana. Hoitavan lääkärin kanssa voit keskustella mahdollisesta tulevasta raskaustoiveesta ja sen mahdollisuudesta.
Laboratoriokokeet
Useimmiten ennen lääkehoitoa kontrolloidaan laboratoriokokeita. Voit käydä laboratoriokokeissa lähimmässä laboratoriossa tai Taysissa. Jos näissä on poikkeavaa, otamme sinuun yhteyttä, sillä joskus hoitoa voidaan joutua siirtämään tulosten perusteella. Jos koet voinnissasi jotakin erityistä ennen hoitoon tuloa, ota yhteyttä sinua hoitavaan yksikköön.
Hoidon toteutus
Yleensä hoidon toteuttamista varten sinulle laitetaan käden laskimoon kanyyli, joka poistetaan hoidon päätyttyä. Hoidon aikana voit istua hoitotuolissa tai maata sängyssä. Hoidon aikana voi myös liikkua eli käydä esimerkiksi wc:ssä tai juoda ja syödä omia eväitä. Osa vasta-ainehoidoista voidaan toteuttaa ihonalaispistoksena joko vatsan tai reiden alueelle.
Jos hoidon aikana kanyylin kohdalla tai sen lähistössä tuntuu kirvelyä, kipua tai siihen nousee patti, ilmoita siitä välittömästi hoitajalle.
On suositeltavaa nauttia normaalia enemmän nesteitä ennen hoitoa ja hoidon jälkeen muutaman päivän ajan.
Matkakulukorvaus
Syöpälääkehoitokäynnistä saat tarvittaessa matkakorvaustodistuksen oman auton tai kelataksin käytöstä. Ensimmäiseen syöpälääkehoitoon saapuessa ei suositella omalla autolla saapumista.
Syöpälääkehoito syöpätautien poliklinikalla
Suurin osa Taysin syöpälääkehoidoista toteutetaan päiväkäyntinä syöpätautien poliklinikalla, joka on avoinna arkipäivisin. Osa hoidoista voidaan toteuttaa Tays Sastamalan tai Valkeakosken sairaaloissa. Monet syöpälääkehoitokäynnit toteutetaan halvempana sarjahoitokäyntinä ilman lääkärin vastaanottoa. Mikäli kuitenkin syöpälääkehoitokäyntisi aikana ilmenee tarve kutsua lääkäri arvioimaan tilannettasi, syöpälääkehoitokäynti laskutetaan sinulta lääkärin vastaanottokäyntimaksun mukaan. Syöpälääkkeet valmistetaan sinulle lääkärin määräyksen mukaan sairaala-apteekissa ja lääkehoitokäyntisi sujuvuuden turvaamiseksi lääkärin vastaanotto ja lääkehoito järjestetään usein eri päivinä.
Syöpälääkehoitoon liittyvistä oheislääkkeistä, joilla ehkäistään hoidon haittoja, saat sähköiset reseptit lääkäriltä. Sairaanhoitaja ohjaa sinua, mitä lääkkeitä otat ennen hoitoa kotona.
Lääkärin vastaanoton yhteydessä on hyvä muistaa ottaa puheeksi mahdolliset todistus- ja reseptiasiat. Tuo vastaanotolle tullessasi mukanasi ajantasainen kotilääkelista. Läheisesi ovat aina tervetulleita mukaan vastaanotolle.
Sinulla on mahdollisuus sähköiseen yhteydenottoon syövänhoidon verkkopoliklinikan (Noona®) kautta lääkehoitoon ei-päivystyksellisissä asioissa. Henkilökunta käyttää sitä myös yhteydenotoissa, esimerkiksi sähköisissä oirekyselyissä syöpä-hoitojen aikana ja tarvittaessa esim. uusien laboratoriokokeiden ohjelmoinnista. Mikäli sinulla ei ole vielä tunnuksia verkkopoliklinikalle, voit halutessasi pyytää ne käyntien yhteydessä.
Syöpälääkehoito vuodeosastoilla RS1 ja RS2
Syövänhoidon vuodeosastoilla toteutetaan syöpälääkehoitojen aloituksia ja pitempikestoisia lääkehoitoja sekä erityistä seurantaa edellyttäviä lääkehoitoja. Vuodeosastot toimivat kaikkina viikonpäivinä ympärivuorokautisesti.
Syöpälääkehoitoon liittyvät oheislääkkeet, joilla ehkäistään hoidon haittoja, annetaan sinulle vuodeosastolla ennen hoitoa. Kotiutuessa saat lääkäriltä reseptit oheislääkkeisiin ja sairaanhoitaja ohjaa sinulle, mitä lääkkeitä jatkat kotona hoidon jälkeen.
Tavatessasi lääkärin, on hyvä muistaa ottaa puheeksi mahdolliset todistus- ja reseptiasiat. Läheisesi ovat aina tervetulleita saattamaan sinua ja noutamaan sinua vuodeosastolta sekä vierailemaan vierailuaikoina. Halutessasi hoitoneuvottelua yhdessä läheistesi kanssa on tämä sovittava erikseen. Tuo osastolle tullessasi mukanasi ajantasainen kotilääkelistasi.
Haittavaikutukset
Hoidon aikaiset infuusioreaktiot voivat ilmetä kuumereaktiona, verenpaineen laskuna, hengenahdistuksena tai iho-oireina kuten ihottuma tai ihon punoitus. Kerro näistä tuntemuksista heti hoitajallesi.
Ihon ärsytystä (kipu, kirvely, punotus) voi esiintyä hoidon jälkeenkin annettaessa lääkkeitä verisuoneen tai ihon alle paikallisen pistosalueen tai laskimosuonen ympäristön ärsytyksen takia. Jos tällaista ilmenee, kerro siitä hoitajalle tai lääkärille seuraavalla hoitokerralla.
Ekstravasaatio
Suoneen annettava lääke voi joskus vuotaa suonen ulkopuolelle ympäröivään kudokseen, tätä kutsutaan ekstravasaatioksi. Sen voi tuntea välittömänä kipuna, kirvelynä tai värimuutoksena iholla. Tämän johdosta hoidon aikana on hyvä välttää infuusiokäden äkillisiä liikkeitä ja tarkkailla tuntemuksia hoidon aikana kädessä. Tärkeintä on, että tämä harvinainen haittatapahtuma on huomattu ja vaurioitunutta aluetta hoidetaan annettujen ohjeiden mukaan.
Ota yhteyttä hoitavaan yksikköön, jos sinulla on
- kuumetta yli 38 °C
- vuoto-oireita: laajoja mustelmia, ienverenvuotoa, pitkittynyttä nenäverenvuotoa, gynekologista vuotoa, veriyskää, verioksennuksia, mustia ulosteita tai verivirtsaisuutta
- kovia vatsakipuja, pitkittynyttä ummetusta tai ripulia
- oksentelua, joka jatkuu runsaana yli 2 päivää, lääkityksestä huolimatta
- laaja-alaista ihottumaa tai muu yliherkkyysreaktio
- sekavuutta, kouristuksia
- ennen seuraavaa hoitoa esimerkiksi flunssan oireita, kuumetta, vatsakipuja yms.
Syöpätautien poliklinikan lääkehoidon puhelinnumero on 03 311 63468
Käytössä on takaisinsoittopalvelu. Toimi ohjeiden mukaan, soitamme sinulle takaisin. Voit myös ottaa yhteyttä ei-päivystyksellisissä asioissa syövänhoidon verkko-poliklinikan kautta (Noona).
Viikonloppuisin sekä yö- ja ilta-aikaan ota ongelmatilanteissa yhteyttä vuodeosastoille
- Syöpätautien vuodeosasto 1 (RS1), puhelin 03 311 63311
- Syöpätautien vuodeosasto 2 (RS2), puhelin 03 311 63312
- Päivystysapu, puhelin 116 117