Päivitetty 7.11.2024

Tays / ihotaudit
Potilasohje 60.00.28

Syyhy

Syyhyn (Scabies) aiheuttaa syyhypunkki. Punkit ovat hyvin pieniä, kooltaan 0,3–0,4 mm, ja elävät ihoon kaivamissaan käytävissä. Syyhypunkki on ainoastaan ihmisen loinen. Kutina ja ihottuma johtuvat ihon herkistymisestä punkeille ja niiden eritteille. Syyhy on edelleen yleinen.

Oireet

Tavallisin syyhyn oire on kutina, mikä on hankalinta iltaisin ja öisin. Iholla on pieniä punoittavia näppyjä, raapimajälkiä ja rupia. Pieniä vesikelloja ja märkänäppyjä on melko usein. Eniten oireilevat yleensä kädet ja ranteet, kainalot ja vatsan alue, pakaraseutu sekä jalkaterät. Punoittavia syyhypapuloita voi olla naisilla rinnoissa ja miehillä genitaalialueella. Ohuita vaaleita muutaman millimetrin pituisia punkin käytäviä löytyy useimmiten ranteista ja sormiväleistä. Pikkulapsilla ja vanhuksilla syyhy voi levitä myös päänahkaan.

Leviäminen

Syyhypunkki tarttuu ihokosketuksessa ihmisestä toiseen. Tartunta vaatii pidempiaikaisen ihokontaktin (esim. seksikontakti, painiminen, kädestä kiinni pitäminen tai samassa sängyssä nukkuminen). Lyhytkestoinen kontakti, kuten kätteleminen tai halaus ei yleensä johda tartuntaan. Syyhy leviää helpommin perheissä ja ryhmissä, kuten lapsilla päivähoidossa tai vanhuksilla laitoshoidossa. Syyhyepidemioita esiintyy ajoittain hoitolaitoksissa, jolloin sekä hoitohenkilökunta että läheiset voivat saada tartuntoja. Syyhypunkki voi tarttua myös pintojen ja tekstiilien välityksellä (esim. vaatteet, lakanat, huonekalut), mutta tämä on harvinaisempaa verrattuna suoraan kosketustartuntaan.

Itämisaika

Syyhypunkkitartunnan jälkeen on 2–6 viikon oireeton jakso. Sen aikana tartunta voi jo siirtyä henkilöstä toiseen. Uusintatartunnassa oireet alkavat nopeasti 1–3 päivässä.

Diagnoosi

Varma diagnoosi vaatii syyhykäytävien toteamisen. Lääkäri tai hoitaja voi löytää syyhypunkin käytävän päästä dermatoskoopilla tai kaivamalla sen neulalla mikroskopoitavaksi.

Hoito

Hoito on syyhypunkkiin tehoava lääkitys, vaatteiden ja liinavaatteiden vaihto sekä syyhysiivous. Potilas, kaikki perheenjäsenet ja muut lähikontaktit, jotka ovat voineet saada tartunnan (esim. eri osoitteessa asuva kumppani, isovanhemmat, uusperheen toinen perhekunta), hoidetaan samanaikaisesti. Tenutex-emulsiolla, Nix-voiteella ja Scatol-tableteilla hoito tulee aina toistaa viikon kuluttua hoitotehon varmistamiseksi.

Syyhylääkitys

Suomessa saatavilla olevat syyhylääkkeet ovat reseptivapaat Tenutex-emulsio ja permetriinivoide (Nix®) sekä reseptillä saatavat ivermektiinitabletit (Scatol®) ja 10 % rikkivaseliini (ex tempore -valmiste).

Tenutex®-emulsio (bentsyylibentsoaatti/disulfiraami) ja Nix®-voide (permetriini)

Tenutex-emulsiota ja Nix-voidetta käytetään samalla tavoin: levitetään koko vartalon iholle kaksi kertaa viikon välein. Emulsio/voide levitetään mieluiten illalla perinpohjaisesti koko vartalon puhtaalle ja kuivalle iholle leuankärjestä varpaankärkiin, niskaan ja korvien seutuun. Alle 2-vuotiailla lapsilla sekä vanhuksilla paikallishoito levitetään aina myös hiuspohjaan ja kasvoihin (ei silmänympärysiholle) - myös vanhemmilla lapsilla ja aikuisilla, mikäli näillä alueilla on oireita. Erityisen huolellisesti emulsio/voide tulee levittää käsiin, ranteisiin, varpaan- ja sormienväleihin, kynnenalusiin, napaan, kainaloihin, pakaroihin, nivusiin sekä ulkoisiin sukuelimiin.

Tenutexin annetaan vaikuttaa iholla 24 tuntia. Nix-voiteen annetaan vaikuttaa aikuisilla ja yli 2-vuotiailla lapsilla 8–14 tuntia ja vauvoilla 6–8 tuntia. Tenutex 100g tuubi riittää yleensä aikuisen kahteen hoitokäsittelyyn ja Nix 30g tuubi aikuisen yhteen hoitokäsittelyyn. Vaikutusajan jälkeen iho pestään vedellä ja saippualla. Jos käsien tai alapään pesu on välttämätöntä hoidon aikana, emulsiota/voidetta levitetään heti uudelleen näille alueille. Tenutex- ja Nix-hoito toistetaan aina viikon kuluttua. Myös perheenjäsenet ja lähikontaktit hoidetaan kahteen kertaan viikon välein.

Scatol®- tabletit (ivermektiini 3 mg tabl)

Ivermektiinin annos on 0,2 mg/kg, joten esim. 60 kg painavan potilaan annos on 12 mg eli 4 tablettia kerta-annoksena. Lääkitys uusitaan aina viikon kuluttua. Ivermektiini otetaan rasvaisen aterian yhteydessä. Appelsiinimehun tai alkoholin nauttimista yhtä aikaa lääkkeen kanssa tulee välttää. Ivermektiinillä on yhteisvaikutuksia joidenkin lääkeaineiden kanssa. Myös perheenjäsenet ja lähikontaktit hoidetaan kahteen kertaan viikon välein.

10 % rikkivaseliini (ex tempore -valmiste)

Rikkivaseliini levitetään puhtaalle ja kuivalle iholle kolmena peräkkäisenä iltana. Voide levitetään varpaankärjistä leuankärkeen, niskaan ja korvien seutuun. Alle 2-vuotiailla lapsilla sekä vanhuksilla rikkivaseliini levitetään aina myös hiuspohjaan ja kasvoihin (ei silmänympärysiholle) - myös vanhemmilla lapsilla ja aikuisilla, mikäli näillä alueilla on oireita.  Erityisen huolellisesti voidetta tulee levittää käsiin, ranteisiin, varpaan- ja sormienväleihin, kynnenalusiin, napaan, kainaloihin, pakaroihin, nivusiin sekä ulkoisiin sukuelimiin. Voide saa olla iholla 8–24 tuntia (mieluiten koko vuorokauden), sitten iho pestään vedellä ja saippualla ja kuivataan hyvin ennen uutta levitystä. Rikkivaseliini sopii käytettäväksi myös raskauden aikana ja alle 2 kk ikäisille vauvoille. Rikkivaseliini haisee voimakkaalta ja haju saattaa tarttua hoidon aikana käytettäviin vaatteisiin. Perheenjäsenet ja lähikontaktit hoidetaan samalla tavoin kolmena peräkkäisenä iltana.

Muu hoito

Ensimmäisen syyhylääkityksen jälkeen ihon kutinaa voidaan hoitaa miedolla-keskivahvalla kortisonivoiteella (esim. Hydrocortison, Sibicort, Apolar) 1-2 kertaa päivässä 1–2 viikon ajan. Myös antihistamiini voi lievittää kutinaa (esim. Cetirizin, Desloratadin tai Ebastin 1 tabletti 1–2 kertaa päivässä).

Vaatteiden käsittely ja syyhysiivous

Syyhyn lääkehoidon yhteydessä laitetaan käytössä olleet vaatteet, pyyhkeet ja vuodevaatteet tavalliseen 60 ºC konepesuun. Myös ulkovaatteet (ml. takit, hansikkaat, jalkineet ja päähineet) ja lasten pehmolelut yms. tulisi pestä. Jos vaate ei kestä konepesua, se laitetaan muovipussissa pakastimeen (-20°) yhden vuorokauden ajaksi tai suljetaan huoneenlämmössä muovipussiin 7 vrk ajaksi. Patjat, sohvat, kangaspäällystetyt tuolit, matot ja lattiapinnat imuroidaan.

Siivoustoimenpiteet tehdään syyhylääkkeen vaikutusajan jälkeen (Tenutex, Nix ja Scatol-hoidoissa 8–15 tuntia annostelun jälkeen, esimerkiksi seuraavana aamuna ja siivous tehdään molempien hoitokertojen yhteydessä). Rikkivaseliinihoidon yhteydessä siivoustoimenpiteet tehdään kolmannen voiteen levityksen jälkeen seuraavana aamuna. Käytä siivoustoimenpiteissä ja tekstiilien pesussa kumisia suojahanskoja.

Jälkioireilu

Syyhytartunnan aiheuttama kutina ja iho-oireilu voi usein kestää vielä 2–4 viikkoa hoidon jälkeen. Se johtuu ihon tulehdusreaktiosta eikä välttämättä tarkoita hoidon epäonnistumista. Omin päin ei pidä käyttää Nix®-voidetta kahta kertaa enempää, koska voide saattaa myös ärsyttää ihoa. Sekä Nix-voide että Scatol-tabletit ovat yleensä hyvin siedettyjä. Rikkivaseliini voi hieman ärsyttää ja kuivattaa ihoa. Hoito saattaa joskus epäonnistua eri syistä. Epäselvissä tapauksissa on mentävä uudelleen lääkäriin.