Muokattu 31.5.2024

Tays / gynekologinen onkologia
Potilasohje 30.65.11

Täydentävä levinneisyysleikkaus robottiavusteisesti aiemman munasarjasyöpä- tai kohdunrunkosyöpäleikkauksen jälkeen

Miksi leikkaus tehdään?

Sinulle on aiemmin tehty leikkaus, jossa on todettu vasta jälkikäteen patologin mikroskooppitutkimuksen perusteella paikallinen munasarjasyöpä, tai sinulta on poistettu kohtu ja munasarjat ennen leikkausta määritellyn matalan riskin kohdunrunkosyövän vuoksi. Nyt sinulle suunnitellaan tehtäväksi täydentävää leikkausta, jossa tarkoituksena on selvittää lopullinen syövän levinneisyys, jonka perustella voidaan tehdä sinulle oikeanlainen jatkohoitosuunnitelma.

Leikkaushoito

Uusintaleikkaus tehdään yleensä tähystyskirurgialla robottiavusteisesti. Robottiavusteinen tähystyskirurgia soveltuu erityisen hyvin imusolmukkeiden poistoon. Tulevassa leikkauksessa poistetaan yleensä lantion ja para-aortaalialueen imusolmukkeet ja valikoiduissa tapauksissa myös vatsapaita (kohdunrunkosyövän vuoksi tehtävä uusintaleikkaus). Jos sairastat munasarjasyöpää eikä ensimmäisessä leikkauksessa poistettu kohtua, poistetaan nyt kohtu, toinen munasarja (mikäli se on jätetty ensimmäisessä leikkauksessa), lantion ja para-aortaalialueen imusolmukkeet, vatsapaita ja umpilisäke.

Leikkaus

Leikkaus tehdään nukutuksessa, ja leikkausaika on yleensä noin 3–4 tuntia. Mikäli kohtua ei ole poistettu (munasarjasyöpä), asetetaan kohtuun liikutin eli manipulaattori, ja kaikille virtsarakkoon katetri. Vatsanpeitteisiin tehdään kuusi pientä noin 1–2 cm viiltoa ja asetetaan niistä portit eli troakaaret vatsaonteloon. Ensimmäisen portin kautta johdetaan vatsaonteloon hiilidioksidikaasu ja viedään kamera vatsaontelon sisälle ja asetetaan loput portit näkökontrollissa. Porteista neljä asetetaan robottikäsivarsien kiinnitystä varten ja kaksi porttia asetetaan assistentin työskentelyä varten. Leikkauksessa on aina kaksi lääkäriä.

Porttien kiinnittämisen jälkeen potilas kallistetaan trendelenburgin asentoon eli pää alaspäin, ja kallistuksen kulma valitaan 20–30 asteen väliltä. Robotin käsivarret kiinnitetään potilaaseen porttien avulla, ja porttien kautta ohjataan työskentelyinstrumentit vatsaonteloon. Kirurgi ohjaa robottikäsivarsissa olevia instrumentteja, kuten polttoa, tarttumapihtiä ja saksia, ohjauskonsolista käsin.

Toimenpiteen lopuksi kaasu poistetaan vatsaontelosta ja pienet ihohaavat suljetaan langalla (yleensä sulavalla, jota ei tarvitse poistaa). Joskus leikkauksessa vatsaan jätetään seuraavana päivänä poistettava pehmeä laskuputki eli dreeni. Leikkauksen loputtua sinut siirretään heräämöön tarkkailuun muutamien tuntien ajaksi ja sieltä naistentautien osastolle.

Leikkausriskit

1–2 prosentissa leikkauksia voidaan leikkaus joutua muuttamaan avoleikkaukseksi kesken tähystysleikkauksen. Tällöin vatsalle joudutaan tekemään isompi haava, tilanteesta riippuen 10–30 cm. Tällaiseen tilanteeseen voi johtaa huono näkyväisyys vatsaontelossa tähystysleikkauksen aikana, tai kiinnikkeet, joita on voinut syntyä ensimmäisessä leikkauksessa.

Leikkauksen jälkeen voi tulla tulehduksia, esimerkiksi virtsatietulehdus, haavatulehdus tai vatsaontelon tulehdus. Tulehdukset voivat vaatia antibioottihoitoa. Imusolmukkeiden poiston jälkeen lantioon voi tulla lymfakystia (imunestekertymä), jotka voivat olla joko oireisia tai oireettomia. Imusolmukkeiden poiston myöhäisseurauksena pienellä osalla potilaista voi esiintyä alaraajojen turvotusta, jota hoidetaan puristussukilla (hoitosukat). Myös muita komplikaatioita voi esiintyä leikkauksen jälkeen, esimerkiksi verenvuotoa, vieruselinvaurioita (virtsatiet, suolisto), sydämen tai keuhkojen toiminnan muutoksia tai verisuonitukoksia. Yleisempiä komplikaatioita ovat kuitenkin tulehdukset. Yleistäen voidaan sanoa, että leikkaukset ovat turvallisia, ja vakavia komplikaatioita esiintyy hyvin harvoin.

Sairaalahoito ja toipuminen

Robottiavusteisen tähystysleikkauksen jälkeen sairaalassa ollaan yleensä yhden yön yli. Varhainen liikkeellelähtö leikkauksen jälkeen edistää toipumista. Suihkussa voit käydä heti leikkauksen jälkeisenä päivänä. Haavoilla ei tarvitse pitää mitään suojia ensimmäisen vuorokauden jälkeen. Leikkauksen jälkeen voi nauttia heti normaalia ruokaa.

Raskasta ponnistelua on syytä välttää ensimmäisten viikkojen aikana. Käveleminen ja kevyt liikkuminen ovat sallittuja kotona. Saunomista, uimista ja ammekylpyjä on hyvä välttää ensimmäisen kuukauden ajan, yhdyntöjä 6 viikon ajan, mikäli kohtu on uusintaleikkauksessa poistettu. Mikäli kohtu on jo aiemmin poistettu, yhdyntäkieltoa ei ole. Mikäli leikkauksessa on poistettu vain imusolmukkeet, jälkivuotoa ei esiinny.

Kipua esiintyy vatsalla eniten ensimmäisen viikon aikana. Haavakipua ja vatsaonteloon jääneen kaasun aiheuttamaa venytyskipua hoidetaan kipulääkkeillä. Kipulääkereseptit kirjoitetaan leikkauksen suunnittelukäynnillä, ja lääkkeet on hyvä hakea kotiin jo ennen leikkausta. Samoin laskimoveritulpan estoon käytettävät pistokset on hyvä hakea kotiin valmiiksi. Pistoksia käytetään kuukauden ajan. Toipumisvaiheessa on syytä välttää liiallista makoilua tai istumista esimerkiksi autossa laskimoveritulppariskin vuoksi. Kevyt liikunta on toipumiselle hyväksi. Jos tarvitset sairauslomaa, sen kesto on noin 3–4 viikkoa.

Jos leikkauksen jälkeen kotona esiintyy kuumetta, voimakasta vatsakipua, veristä vai vetistä vuotoa emättimestä, hengitysongelmia tai muita poikkeavia oireita, on hyvä ottaa yhteys sairaalaan.

Jatkosuunnitelma

Patologi tutkii leikkauksessa poistetut kudokset ja lopulliset vastukset syövän levinneisyydestä laadusta saadaan 2–3 viikon kuluttua leikkauksesta. Vastauksien perusteella määräytyvät mahdolliset liitännäishoidot. Vastaukset käsitellään moniammatillisessa kokouksessa eli ns. patologimeetingissä. Suositeltu jatkohoitosuunnitelma lähetetään sinulle kotiin kirjeellä. Kirjeessä on mukana myös jälkitarkastusajat ja/tai ajat liitännäishoitoihin.

Yhteystiedot

  • Naistentautien poliklinikka, puhelin 03 311 66461 (arkisin virka-aikana)
  • Päivystyspoliklinikka, puhelin 03 311 65942 (iltaisin ja viikonloppuisin)
  • Vuodeosasto 4B, puhelin 03 311 66344