Ummetuksen hoito aikuisella - Potilasohjeet
Ravitsemusterapia / Gastroenterologia
Potilasohje RA.13.01
Ummetuksen hoito aikuisella
Ummetus on suolen toimintahäiriö, jossa ulostuskertoja on alle kahdesti viikossa tai ulosteet ovat kovia ja määrältään vähäisiä. Yleisiä ummetuksen syitä ovat vähäkuituinen ruokavalio, niukka nesteen saanti, vähäinen liikkuminen ja epäsäännölliset ulostamistavat.
Myös sairauksiin voi liittyä ummetusta ja se on useiden lääkkeiden haittavaikutus. Ummetukselle altistavia lääkkeitä ovat, esim. levodopa , voimakkaat kipulääkkeet, osa psykoosilääkkeistä, rautavalmisteet, antasidit, trisykliset masennuslääkkeet ja useat kohonneen verenpaineen hoitoon käytettävät lääkkeet.
Ummetuksen esisijainen hoito on elintapahoito ja sen keinot kannattaa mahdollisuuksien mukaan hyödyntää. Tarvittaessa voit kysyä apteekista neuvoa sopivan itsehoitolääkkeen valinnasta ja käytöstä. Jos nämä keinot eivät auta, keskustele lääkärisi kanssa. Vaikka ummetus olisi lääkkeen sivuvaikutus, älä lopeta lääkitystä omatoimisesti.
Ummetuksen elintapahoito
Säännöllinen päivä- ja ruokailurytmi tukevat suolen toimintaa. Suosi ruokavalintoina kuitupitoisia ruokia, kuten täysjyväviljavalmisteita, kasviksia, palkokasveja, marjoja, hedelmiä, pähkinöitä, manteleita ja siemeniä. Kuidun ja erityisesti viljojen tasainen saanti pitkin päivää voi auttaa. Kuidun saannin lisääminen tulee aloittaa vähitellen, koska äkillinen kuitumäärän lisäys voi aiheuttaa ilmavaivoja ja mahakipua.
Kun lisäät kuitujen määrää, muista huolehtia myös riittävästä nesteiden juomisesta. Nesteitä tulisi juoda 1,5–2,5 litraa päivässä, ellei nesteen saantia ole tarpeen muista syistä rajoittaa. Riittävä nesteiden juominen pehmentää suolen sisältöä, ja ulostaminen helpottuu.
Maitotuotteiden sopiva käyttömäärä päivässä on 5–6 dl nestemäisiä maitotuotteita ja 2–3 viipaletta juustoa. Tätä runsaampi käyttö voi lisätä ummetusta.
Säännöllinen liikkuminen edistää suolen toimintaa. Pyri liikkumaan vähintään 30 minuuttia päivittäin ja tauota istumista.
Vessakäynteihin kannattaa varata riittävästi aikaa. Ulostusrefleksi on voimakkaimmillaan aamuisin ja aterioiden jälkeen. Pidättely voi lisätä ummetusta. Jalkojen nostaminen pöntöllä istuessa 20–30 cm lattiasta, esimerkiksi lasten korokkeelle, voi helpottaa ulostamista.
Ummetuksen itsehoitovalmisteet ja lääkehoito
Apteekista saa ilman reseptiä useita erilaisia ummetuslääkkeitä, joilla on erilaisia vaikutustapoja ja annosteluohjeita. On tärkeää noudattaa pakkauksessa annettuja ohjeita.
Kuitulisät, kuten Vi-Siblin® ja Agiocur®, lisäävät suolen sisältöä sitomalla vettä ja kasvattamalla ulostemassaa. Lisääntynyt ulostemassan määrä lisää suolen supistusmaista liikettä, joka kuljettaa ulostemassaa eteen päin. Kuituvalmisteita annostellaan 1–3 kertaa vuorokaudessa. Käyttö aloitetaan pienellä annoksella ja lisätään vähitellen tarpeen mukaan. Vaikutus alkaa yleensä vasta usean vuorokauden kuluttua. Kuituvalmisteiden kanssa on tärkeää juoda nestettä riittävästi. Näiden valmisteiden haittavaikutukset ovat yleensä vähäisiä, ja niitä voi käyttää pitkäaikaisesti.
Makrogoli (mm. Pegorion®, Movicol®, Colonsoft®) ja laktuloosi (mm. Levolac®, Duphalac®, Lactulos Ratiopharm®) ovat osmoottisia ulostuslääkkeitä eli ne sitovat vettä suolessa, jolloin suolen sisällön vesimäärä lisääntyy, ulostemassa pehmenee ja suolen toiminta vilkastuu. Tutkimusten mukaan makrogoli on näistä tehokkaampi ja sillä on vähemmän haittavaikutuksia, joten se on hoitosuositusten mukaan ensisijainen lääkehoito ummetuksen hoitoon. Näiden lääkkeiden vaikutus alkaa yleensä muutaman tunnin, mutta joskus vasta 1–2 päivän kuluttua. Osmoottisia laksatiiveja ole tarkoitettu säännölliseen käyttöön, mutta hankalassa ummetuksessa niitä voi käyttää pitkiäkin aikoja.
Suolta stimuloivia laksatiiveja, kuten sennaglykosideja (Aqiolax®, Pursennid Ex-Lax®), bisakodyyliä (Toilax®) ja natriumpikosulfaattia (Picorion®, Laxoberon®) suositellaan vasta, jos muut keinot eivät auta. Stimuloivia laksatiiveja on saatavilla tabletteina, peräpuikkoina tai pienoisperäruiskeina. Nämä valmisteet ovat tarkoitettu tilapäiseen tai lyhytaikaiseen käyttöön. Valmisteet voivat aiheuttaa suolessa tottumusta, jonka seurauksena suoli ei enää toimi ilman lääkkeitä.
Ummetuksen hoitoon on saatavilla myös muita reseptilääkkeitä. Lääkärin arvion perusteella niitä voidaan määrätä ummetuksen syy huomioiden.
Milloin hakeudun hoitoon?
- Itsehoidosta huolimatta ummetus häiritsee jokapäiväistä elämää.
- Ilmenee pahenevia vatsakipuja tai ulostamiseen liittyvää kipua.
- Ummetuksen lisäksi on muita oireita, esimerkiksi veriulosteita, mustia ulosteita, jatkuvaa väsymystä, laihtumista tai outoja vatsakipuja.
- Vuosia jatkunut suolen normaali toiminta muuttuu suhteellisen nopeasti (muutamassa viikossa) ummetukseksi.
Lue lisää ummetuksen ravitsemushoidosta skannaamalla QR-koodi tai osoitteessa www.terveyskirjasto.fi/dlk01267