Vähäjodinen ruokavalio - Potilasohjeet
Tays / syövänhoito
Potilasohje RA.65.01
Vähäjodinen ruokavalio
Miksi suositellaan vähäjodista ruokavaliota?
Radiojodihoidossa radioaktiivinen jodi kertyy jäljelle jääneeseen kilpirauhaskudokseen ja syöpäkudokseen ja tuhoaa ne. Radiojodihoito on ns. täsmäsädehoito, koska radiojodin säteily tuhoaa vain ne solut, joihin jodi on imeytynyt.
Samaan tapaan pienellä annoksella toteutetussa radiojodikuvauksessa radioaktiivinen jodi kertyy jäljelle jääneeseen kilpirauhaskudokseen. Ruoan jodi kilpailee radiojodin kanssa imeytymisestä kilpirauhasperäiseen kudokseen. Ennen radiojodihoitoa ja -kuvausta vähäjodinen ruokavalio on tarpeen, koska ruokavalio tehostaa hoidon tehoa ja parantaa kuvauksen laatua.
Milloin vähäjodista ruokavaliota käytetään?
Vähäjodinen ruokavalio aloitetaan kaksi viikkoa ennen radiojodihoitoon tai radiojodikuvaukseen tuloa. Radiojodihoidossa ruokavalio jatkuu osastolla toteutetun radiojodihoidon ajan ja päättyy osastolta kotiutumiseen. Pieniannoksisessa radiojodikuvauksessa ruokavalio jatkuu kuvaukseen asti.
Mitä vähäjodiseen ruokavalioon kuuluu?
Vähäjodisen ruokavalion aikana vältetään jodipitoisten ruokien sekä jodia sisältävien ravintovalmisteiden (esim. merilevävalmisteet), luontaistuotteiden, vitamiinivalmisteiden ja lääkkeiden (esim. jodipitoiset yskänlääkkeet) käyttöä. Elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä on yleensä ilmoitettu, jos tuotteen valmistuksessa on käytetty jodioitua suolaa. Jodioitua suolaa ei voi käyttää. Jodioimatonta suolaa (pakkausmerkinnöissä ”suola”) voi käyttää ruokavalion aikana.
Seuraavassa on tarkemmin tietoa vähäjodiseen ruokavalioon soveltuvista sekä ruokavalion aikana vältettävistä ruoka-aineista.
Ruokaryhmä |
Valitse näistä |
Vältä näitä |
Viljavalmisteet |
Jauhot, ryynit, hiutaleet, riisi, pasta. |
Leipä, näkkileipä ym viljavalmisteet, joiden valmistuksessa on käytetty jodioitua suolaa |
Kasvikset, peruna |
Tuoreena, kypsennettynä, pakastettuna |
Kasvis- ja perunaruoat (esim. ranskanperunat), joiden valmistuksessa on käytetty jodioitua suolaa |
Marjat ja hedelmät |
Tuoreena, kypsennettynä, pakastettuna |
|
Maitovalmisteet |
Pieni määrä kahvimaitoa on sallittu |
Nestemäiset maitovalmisteet (esim. maito, piimä, jogurtti, viili, rahka, ruoanvalmistuskermat jne.) |
Kananmuna |
Kananmunan valkuainen |
Kananmunan keltuainen |
Punainen liha, broileri, kalkkuna, kala |
Marinoimaton liha, broileri, kalkkuna |
Suolattu ja savustettu liha, leikkeleet ja makkarat, joiden valmistuksessa on käytetty jodioitua suolaa |
Rasvat |
Kasviöljyt, kasvirasvalevitteet, rasvaseokset, juoksevat kasvirasvavalmisteet eli ns pullomargariinit |
Valio ValSal®-tuotteet |
Suola |
Jodioimaton suola |
Jodioitu suola |
Muut |
Maitotuotteita korvaamaan voit käyttää erilaisia kasvipohjaisia (esim. soija, kaura, kookos) juomia, jogurtteja, vanukkaita sekä rahkoja. Tuotemerkkejä ovat esimerkiksi Alpro®, Yosa®, Oatly®, Happy Coco®. Juustona voi käyttää maidottomia juustoja (mm. Ilo®, Porlammin vege®). Osa tuotteista voi sisältää jodioitua suolaa, joten tarkistathan pakkausmerkinnät tuotteita valitessasi. |
Merilevä |