Valkosolukasvutekijähoito solunsalpaajahoitojen aikana - Potilasohjeet
Tays / syövänhoito
Potilasohje 65.00.96
Valkosolukasvutekijähoito solunsalpaajahoitojen aikana
Solunsalpaajahoidot vaikuttavat normaalin luuytimen toimintaan ja se ilmenee mm. valkosolujen eli leukosyyttien vähentymisenä. Valkosolujen lasku lisää elimistön tulehdusherkkyyttä. Tulehdusriskiä vähentämään sinulle on aloitettu valkosolukasvutekijätukihoito, joka kiihdyttää valkosolujen tuotantoa luuytimessä.
Valkosolukasvutekijä saattaa aiheuttaa sinulle tilapäisesti luustokipuja. Näihin kipuihin voit käyttää tarvittaessa tavallisia kipulääkkeitä (esimerkiksi parasetamoli, ibuprofeiini), jos olet käyttänyt niitä jo muutenkin aiemmin. Mikäli kivut ovat voimakkaita ja peruskipulääkkeet eivät ole riittäviä, voit ottaa yhteyttä hoitavaan tahoon kipulääkityksen tehostamista varten. Yleensä valkosolukasvutekijän aiheuttamat säryt lievenevät ensimmäisen pistokerran jälkeen.
Useimmat valkosolukasvutekijät säilytetään jääkaapissa, mutta valmistekohtaisia eroja on. Hoitaja ja apteekkihenkilökunta ohjaavat sinut oikeaan lääkkeen säilytykseen.
Lääkkeen annostelu
Valkosolukasvutekijähoito annetaan yleensä hoidon jälkeisenä päivänä ihonalaisena pistoksena. Saat ohjauksen hoitajalta kyseisen valmisteen käytöstä.
Ennen pistosta pese kädet huolellisesti, avaa lääkepakkaus poistamalla taustapaperi tai avaamalla turvahylsyn kansiläppä kokonaan. Jos lääkeruiskussa on turvapidike, taivuta sitä neulankorkista poispäin. Irrota neulansuojus vetämällä sitä. Varo neulan kärkeä.
Pistä lääkeruiskun neula ihonalaiseen kudokseen, ei lihakseen eikä verisuoneen. Älä poista lääkeruiskussa olevaa ilmakuplaa, sen tarkoitus on edesauttaa lääkkeen tuloa ruiskusta ja on vaaraton. Paras pistokohta on vatsan alueella ihonalaiseen kudokseen. Vaihtele pistokohtaa hoitojen jälkeen. Älä koskaan pistä napaan.
Pistosohje
- Puhdista pistoskohta desinfiointipyyhkeellä. Anna ihon kuivua.
- Ota ihopoimu peukalon ja etusormen väliin kevyesti puristamalla.
- Työnnä neula kohtisuoraan ihopoimun keskelle.
- Tyhjennä ruisku painamalla mäntää hitaasti pohjaan asti.
- Vapauta ihopoimu ja vedä ruisku pois. Varo neulaa.
Käytettyjen lääkeruiskujen hävittäminen
Kerää käytetyt lääkeruiskut neuloineen kannelliseen astiaan ja toimita ne apteekkiin tai terveyskeskukseen hävitettäväksi. Jos sinulla on turvahylsyllinen lääkeruisku, se voidaan hävittää hylsyyn laitettuna sekajätteessä, muuten se toimitetaan apteekkiin. Turvahylsyllinen lääkeruisku laitetaan hylsyyn neula edellä, turvapidike taitettuna. Paina kansi alas, kunnes se lukittuu turvahylsyn sisäreunassa uraan.
Pistokohdan mustelma tai paukama
Pistokohtaan voi syntyä pientä mustelmaa tai paukama, jotka ovat vaarattomia. Älä pistä tähän kohtaan uudestaan.
Ota yhteys hoitohenkilöstöön, jos sinulla on
- kuumetta yli 38 °C
- vuoto-oireita: laajoja mustelmia, ienverenvuotoa, pitkittynyttä nenäverenvuotoa, gynekologista vuotoa, veriyskää, verioksennuksia, mustia ulosteita tai verivirtsaisuutta
- kovia vatsakipuja, pitkittynyttä ummetusta tai ripulia
- oksentelua, joka jatkuu runsaana yli vuorokauden lääkityksestä huolimatta
- laaja-alaista ihottumaa tai muu yliherkkyysreaktio
- sekavuutta, kouristuksia
- ennen seuraavaa hoitoa esimerkiksi flunssan oireita, kuumetta, vatsakipuja tai muita oireita
Syöpätautien poliklinikan lääkehoidon puhelin 03 311 63468. Käytössämme on takaisinsoittopalvelu. Toimi ohjeiden mukaan, soitamme sinulle takaisin.
Viikonloppuisin sekä yö- ja ilta-aikaan ota ongelmatilanteissa yhteyttä:
- Syöpätautien vuodeosasto RS1, puhelin 03 311 63311
- Syöpätautien vuodeosasto RS2, puhelin 03 311 63312
- Päivystysapu, puhelin 116 117
Bärlund Maarit