Päivitetty 1.2.2024

Tays / lastenkirurgia
Potilasohje 40.20.06

Vastasyntyneen lonkkaluksaation hoito

Lonkkanivelen synnynnäinen epävakaus tai nivelen sijoiltaanmeno eli lonkkaluksaatio todetaan noin yhdellä sadasta vastasyntyneestä.

Vastasyntyneen lonkat tarkistetaan synnytyssairaalan kotiinlähtötarkastuksessa. Jos vauvan lonkissa todetaan luksoitumista, konsultoidaan lastenkirurgia, joka tutkii potilaan ja lonkkaluksaation hoito voidaan aloittaa jo synnytysosastolla Pavlikin valjain tai lonkkalastalla. Löysät lonkat tarkistetaan noin neljän viikon iässä, jolloin tehdään myös lonkkien ultraäänitutkimus. Valjas- tai lastahoito voidaan aloittaa tarvittaessa tämän käynnin yhteydessä.

Hoidon tarkoituksena on pitää lapsen lonkat loitonnusasennossa, jolloin reisiluun pää sijaitsee lonkkamaljakossa siten, että nivel voi muotoutua normaaliksi ja nivelkapseli kehittyä tukevaksi. Hoito ei hidasta eikä estä lapsen normaalia kehitystä ja kasvua, eikä se myöskään ole kivuliasta lapselle. Hyvin toteutettu hoito varmistaa vauvan lonkkien parhaan mahdollisen kehityksen.

Valjaat tai lonkkalasta asetetaan paljasta ihoa vasten ja vaatteet puetaan näiden päälle. Valjaita tai lastaa pidetään jatkuvasti. Näin varmistetaan, että lonkat pysyvät hyvässä asennossa koko hoidon ajan.

Hoidon alussa, ensimmäisen illan ja yön aikana, lapsi on usein itkuinen. Vauvan olo saattaa alkuun olla epämukava, mutta lapsi tottuu lastaan tai valjaisiin melko nopeasti. Vauvan elämä normalisoituu yleensä noin kahden vuorokauden kuluttua hoidon aloituksesta.

Ensimmäinen tarkastus ja valjaiden tai lastan vaihto on poliklinikalla kahden viikon kuluttua hoidon aloituksesta. Neljännen viikon kohdalla tehdään lonkkien ultraäänitutkimus ja arvioidaan, tarvitseeko hoitoa jatkaa. Tarvittaessa hoitoa jatketaan seuraavat neljä viikkoa ja sen jälkeen tehdään uudestaan lonkkien ultraäänitutkimus ja arvio hoidon lopettamisesta.

Lonkkien seuranta jatkuu puolen vuoden iässä tehtävällä ultraäänikuvauksella ja lääkärin tarkastuksella. Tarvittaessa tehdään lantion röntgenkuvaus reilun vuoden iässä ja tällöin lapsi myös tulee näyttämään vastaanotolle kävelytaitojaan.

Vauvan hoito-ohjeet valjas- tai lastahoidon aikana

Lapsen käsittely

Lonkkalasta tai valjaat pidetään lapsella ympäri vuorokauden. Niitä ei saa kotona poistaa. Tukevat, rauhalliset otteet tuovat vastasyntyneelle turvallisuutta. Tue vauvaa kädellä pepun alta ja toisella kädellä niskan takaa. Vauva voi olla selällään ja vatsallaan, ei kuitenkaan kylkiasennossa. Lapsen pitäisi pystyä kääntämään päätään molempiin suuntiin, silloin lasta ei ole liian ylhäällä hartioista. Tarvittaessa lastaa voi muokata hartioilta ja kyljistä. Jaloista ei saa nostaa eikä vetää. Hoidon aikana lapsi ei saa olla rintarepussa, sillä silloin lapsi ”istuu” lastan tai valjaiden päällä ja vauvan ohueen ihoon saattaa muodostua painaumia ja rikkoumia.

Ihon hoito

Pidä vauvan herkkä iho puhtaana ja kuivana. Tarkista vaipanvaihdon yhteydessä, etteivät valjaat tai lasta hankaa, aiheuta ihon punoitusta tai rikkoutumista. Vauvan ihon voi puhdistaa kosteilla puhdistuspyyhkeillä. Kuivaa vauvan iho huolellisesti. Käytä rasvatalkkia päivittäin aina pesujen jälkeen, etenkin iho valjaiden tai lastan välissä on altis hankaumille. Vaihda vauvan vaipat riittävän usein. Ilmakylvyt hellivät vauvan ihoa. Valjaissa rinnan päällä oleva tarrasidos avataan päivittäin ja säärten alueella olevia tarrahihnoja voi avata kotona ihon kunnon seuraamiseksi. Valjaat tai lastan voi poistaa kotona lastenkirurgian kontrollipäivän aamuna ja vauvan voi kylvettää.

Pukeminen

Käytä lapsella helposti puettavia tarpeeksi väljiä vaatteita, jotka eivät kiristä, purista tai hiosta.

Syöminen

Imetys onnistuu hyvin sylissä kallistusasennossa äidin vatsaa vasten tai makuulla siten, että äiti ja vauva kallistuvat toisiaan kohden. Imetystyyny on hyvä apu.

Ilmavaivat

Röyhtäyttäminen syönnin jälkeen on tärkeää ilmavaivojen ehkäisemiseksi. Lapsi ei lastan kanssa voi ”pumpata” jaloillaan ilmaa eteenpäin ja siksi ilmaa jää helpommin suolistoon. Ilmavaivojen helpottamiseksi lapselle voi antaa myös vatsahierontaa.

Painon seuranta

Neuvolakäyntien yhteydessä lapsi punnitaan lastan tai valjaiden kanssa. Lastan paino on merkitty sen selkäpuolelle (Huom! teksti on ”väärinpäin”). Valjaiden paino on noin 100 grammaa. Pituutta ei hoidon aikana voi mitata.

Kontrollikäynnit

Ennen lääkärin vastaanotolle tuloa lapsi kylvetetään samana aamuna kotona ilman valjaita tai lastaa. Kylpyveteen voi lisätä muutaman tipan hoito öljyä. Kylvyn jälkeen ihon voi rasvata perusvoiteella ja rasvan annetaan imeytyä. Lastaa tai valjaita ei tarvitse laittaa enää takaisin. Muista tukevat otteet kylvettäessä, sillä vauva voi tuntua melko huteralta ilman lastaa.

Yhteystiedot

Yhteydenotot kahden ensimmäisen viikon ajan lastenkirurgian osastolle, puhelin 03 311 66349.

Sen jälkeen Lastenkirurgian poliklinikalle, takaisinsoittonumero 03 311 65826 (arkisin kello 8–14).