Päivitetty 5.10.2020

Tays / lastentaudit
Potilasohje 40.00.09

Vastasyntyneen perushoidon ohjeita

Ravinto

Osastolla vauvasi on saanut äidinmaitoa tai äidinmaidon korviketta. Jos maidon eritys vähenee tai jos sinulta ei tule äidinmaitoa, anna vauvalle lisäksi äidinmaidonkorviketta. Lisää sen määrää vähitellen, jotta vauvan vatsa tottuisi toisenlaiseen ravintoon.

Imettävä äiti tarvitsee runsaasti nestettä. Muistathan juoda runsaasti!

Maidon eritystä voi lisätä tihentämällä syöttökertoja. Tavallista on, että noin kolmen kuukauden kuluttua synnytyksestä maidon eritys saattaa vähentyä väliaikaisesti hormonitoimintojen muutosten vuoksi.

Kotona vauva pitää itse huolen maitomäärästä ja noudattaa omaa ruokailurytmiään. Vauva syö joskus enemmän, joskus vähemmän. Toisinaan hän syö tiheämmin ja välillä nukkuu enemmän.

Syöttöjen jälkeen röyhtäisy helpottaa vauvan oloa ja ehkäisee ilmavaivoja. Syönnin jälkeen vauvaa kannattaa pitää hetken pystyasennossa ennen kuin laitat hänet sänkyyn. Jos sinusta tuntuu, ettei vauvasi syö tarpeeksi (on esim. uninen), voit ottaa yhteyttä neuvolaan punnitusta varten.

Nukuttaminen

Lapsen nukuttaminen vatsallaan tai kyljellään ei ole suositeltavaa, koska se voi lisätä kätkytkuoleman vaaraa. Turvallisin vauvan nukkuma-asento on selinmakuu. Samasta syystä aikuisen tulee välttää nukkumista samassa sängyssä vauvan vieressä.

Ihon hoito

Vauvan ihon hoidossa puhtaus on kaikkein tärkeintä. Kylvettämisen voi aloittaa, vaikka napatynkä ei ole vielä irronnut. Vauvaa voi kylvettää 2–3 kertaa viikossa. Jos vauvalla on kuiva iho, kylpyveteen voi lisätä kylpyöljyä. Päivittäin vauvalle olisi hyvä tehdä "pikkupesut" (kasvot, korvantaukset, kaula, kädet, kainalot ja vaippa-alue). Pesujen ja kylvyn jälkeen iholle voi tarvittaessa levittää tavallista perusvoidetta. Hyvin kuivaihoisen vauvan ihon voi toisinaan öljytä ihonhoitoöljyllä. Saunaan (löylyyn) viemistä ei suositella alle vuoden ikäiselle.

Napatyngän ollessa vielä kiinni puhdista napa vedellä kostutetuilla pumpulipuikolla ja kuivaa sen jälkeen huolella kuivalla pumpulipuikolla vähintään kerran päivässä. Irtoamassa oleva napatynkä saattaa erittää verensekaista eritettä. Tällöin napa täytyy puhdistaa huolella useita kertoja päivässä. Tyngän irtoamisen jälkeen kannattaa navanpohja puhdistaa huolellisesti ja pitää kuivana. Jos navan hoidossa tulee ongelmia, ota yhteys omaan neuvolaasi.

Ulkoilu

Kylmänä vuodenaikana ulkoilun voi aloittaa 15–20 minuutista vähitellen aikaa lisäten. Vauva voi nukkua myöhemmin myös kokonaisia ateriavälejä ulkona sään mukaan. Talvella ulkoilu aloitetaan noin kahden viikon iästä. Alle yhden kuukauden ikäisen vauvan kanssa ei ole hyvä olla ulkona yli -15 asteen pakkasessa. Pakkasella vaunujen suuaukkoon kannattaa laittaa sideharso tai vastaava. Kerrospukeutuminen on hyvä keino pitää vauva lämpimänä. Vaatetuksen on oltava säähän sopiva myös lämpiminä päivinä. Suojaa vauvasi kesällä suoralta auringonpaisteelta ja huolehdi, että lapsellasi on päähine. Vaunut on hyvä sijoittaa tuulelta ja auringolta suojaan kaikkina vuodenaikoina. Vauvan nukkuessa vaunuissa on tärkeää kokeilla unien aikana vauvan lämpöä niskasta.

Muut hoito-ohjeet

Jos vauvasi ei ulosta joka päivä, älä huolestu. Toiset vauvat ulostavat viikon välein, toiset useamman kerran päivässä. Jos ummetus vaivaa vauvaa (vauva on itkuinen, äheltää), voit auttaa hieromalla vauvan vatsaa tai jumppaamalla vauvan jalkoja kippuraan vatsan päälle. Tarvittaessa voit kokeilla kuuriluontoisesti luumutäysmehua (Sunsweet), aloittaen 5–10 ml/vrk määrää tarvittaessa nostaen.

Itkuista vauvaa voi yrittää rauhoittaa monella tavalla. Hyviä keinoja ovat mm. kapalointi, kantoliinalla kantaminen, vaunuissa nukuttaminen, vauvan pitäminen pystyasennossa sylissä. Pyri pysymään itse levollisena ja luottamaan itseesi. Jos vauvan itkuisuus alkaa ahdistaa sinua, pyydä rohkeasti apua.