Päivitetty 24.3.2024

Tays / gynekologinen onkologia
Potilasohje 30.65.06

Vatsaontelon tähystysleikkaus eli diagnostinen laparoskopia syöpäepäilyn vuoksi

Miksi leikkaus tehdään?

Sinulle suunnitellaan tähystämällä tehtävää vatsaontelon tutkimusleikkausta epäillyn syöpäsairauden vuoksi. Tähystysleikkauksen tavoitteena on ottaa edustavat kudosnäytteet, jotta voimme selvittää mistä syöpäkasvain on saanut alkunsa, sekä arvioida mahdollisuutta laajempaan, myöhemmin tehtävään avoimeen syöpäleikkaukseen, mikäli syöpä vahvistuu munasarja- tai munatorviperäiseksi syöväksi. Tähystysleikkauksen aikana pyrimme ottamaan kudosnäytteen jääleikkeeksi, jolloin patologi tutkii näytteen jo leikkauksen aikana ja saamme heti diagnoosin syövän alkuperästä.

Mikäli kyseessä on tietynlainen (ns. epiteliaalinen, mutta ei-musiini) munasarjasyöpä, näytteestä tehdään lisätutkimuksia, joilla on vaikutusta myöhempään lääkehoitoon. Lisätutkimuksella tarkoitetaan BRCA1/2-geenien mutaatiotutkimusta kasvainkudoksesta. Tutkimustulos valmistuu vasta useita viikkoja leikkauksen jälkeen, ja mutaatio löytyy munasarjasyövistä noin 15 prosentissa tapauksia. Mikäli syöpäkasvaimessa todetaan BRCA1/2-mutaatio, voi kyseessä olla periytyvä syöpäalttius, jonka vuoksi mutaatio tällaisessa tapauksessa tutkitaan myös verinäytteestä. Mikäli myös verinäytteessä myöhemmin todetaan mutaatio, on kysymyksessä periytyvä alttius, jonka vuoksi järjestetään neuvontakäynti perinnöllisyyslääkärille.

Toimenpiteen kulku

Tähystysleikkaus tehdään nukutuksessa. Vatsalle tehdään 2–3 kappaletta 1–2 cm:n pituisia viiltoja, joiden kautta vatsaonteloon viedään kamera sekä koepalojen ottoon tarvittavat pienet instrumentit. Tähystyksen yhteydessä vatsaonteloa täytetään hiilidioksidilla, jotta vatsaonteloon saadaan hyvä näkyväisyys. Tästä johtuva vatsaontelon venytys voi aiheuttaa leikkauksen jälkeistä vatsakipua ja/tai hartiakipua. Koepalojen ottopaikoista voi esiintyä verenvuotoa, joka voi myös aiheuttaa kipua. Nämä oireet häviävät yleensä nopeasti tavanomaisilla kipulääkkeillä. Mikäli vatsaontelossa on ennen leikkausta ollut paljon nestettä, tähystyksen aikana tehdyistä pienistä haavoista voi leikkauksen jälkeen esiintyä nesteen tihkumista. Yleensä diagnostisessa tähystysleikkauksessa ei tarvita väliaikaisia dreenejä eli laskuputkia. Virtsakatetria pidetään leikkauksen ajan, ja se poistetaan yleensä viimeistään leikkausta seuraavana aamuna.

Jos tähystysleikkauksessa tulee ongelmia, esimerkiksi vuotoa tai näkyvyysvaikeuksia hankalien kiinnikkeiden vuoksi, toimenpide voidaan joutua muuttamaan avoleikkaukseksi. Näin tapahtuu onneksi harvoin.

Hoito leikkauksen jälkeen

Tähystysleikkaus voidaan tehdä päiväkirurgisena toimenpiteenä, mutta useimmiten potilaat yöpyvät osastolla yhden yön. Itse toimenpide edellyttää vain viikon mittaista sairauslomaa, jonka aikana ulkoilu ja kevyt liikunta ovat sallittuja, mutta liiallista ponnistelua, kurkottamista, kumarassa oloa ja raskaita kantamuksia tulee välttää. Sairausloman aikana sinulla voi esiintyä haavaseudun kipua. Haavat on yleensä suljettu sulavilla ompeleilla, joita ei tarvitse poistaa. Suihkussa voit käydä heti leikkauksen jälkeisenä päivänä.

Jatkosuunnitelma

Tähystysleikkauksen perusteella saamme yleensä tietää syöpäkasvaimen alkuperän. Mikäli gynekologinen syöpädiagnoosi vahvistuu leikkauksen aikana pikatutkimuksen (jääleikkeen) perusteella, voimme tehdä alustavan suunnitelman mahdollisesta leikkaushoidosta ja kuulet jatkosuunnitelman jo tähystysleikkauksen jälkeisenä päivänä. Mikäli isoon syöpäleikkaukseen ei ole levinneisyyden vuoksi mahdollisuutta, suunnittelemme sinulle lääkehoidon aloituksen mahdollisimman nopeasti. Mikäli kyseessä on jokin muu kuin gynekologinen syöpä, huolehdimme asianmukaisista lähetteistä toiselle erikoisalalle, jotta jatkohoito toteutuu nopeasti.

Mikäli sairausloman tai toipilasajan aikana esiintyy ongelmia, esimerkiksi kuumeilua, voimakasta kipua tai runsasta veristä tai pahanhajuista vuotoa, on sinun syytä ottaa yhteys sairaalaan.

Sairausloma

Itse toimenpiteestä sairausloman pituus on yleensä 7–10 vuorokautta, mutta sairausloman pituus määräytyy yleensä kokonaistilanteen mukaan.

Yhteystiedot

  • Naistentautien poliklinikka, puhelin 03 311 66461 (arkisin virka-aikana)
  • Päivystyspoliklinikka, puhelin 03 311 65942 (iltaisin ja viikonloppuisin)
  • Vuodeosasto 4B, puhelin 03 311 66344