Päivitetty 31.5.2024

Tays / gynekologinen onkologia
Potilasohje 30.65.13

Vatsaontelon tutkimusleikkaus epäillyn munasarjasyövän vuoksi

Miksi leikkaus tehdään?

Mikäli vatsaontelossa todetaan kasvain, sen luonne on selvitettävä. Kasvaimen tyyppi tai mahdollinen pahanlaatuisuus (syöpä) ei aina selviä kuvantamistutkimuksilla tai verikokeilla. Vatsaontelon tutkimusleikkauksessa selvitetään vatsaontelon tilanne ja otetaan ns. jääleike kasvaimesta. Tämän perusteella patologi antaa lausunnon kasvaimen tyypistä jo leikkauksen aikana. Jos kasvain on syöpää, edetään munasarjasyöpäleikkaukseen.

Mikäli kyseessä on tietynlainen (ns. epiteliaalinen, mutta ei-musiini) munasarjasyöpä, näytteestä tehdään lisätutkimuksia, joilla on vaikutusta myöhempään lääkehoitoon. Lisätutkimuksella tarkoitetaan BRCA1/2-geenien mutaatiotutkimusta kasvainkudoksesta. Tutkimustulos valmistuu vasta useita viikkoja leikkauksen jälkeen, ja mutaatio löytyy munasarjasyövistä noin 15 prosentissa tapauksista. Mikäli syöpäkasvaimessa todetaan BRCA1/2-mutaatio, voi kyseessä olla periytyvä syöpäalttius, jonka vuoksi mutaatio tällaisessa tapauksessa tutkitaan myös verinäytteestä. Mikäli myös verinäytteessä myöhemmin todetaan mutaatio, on kysymyksessä periytyvä alttius, jonka vuoksi järjestetään neuvontakäynti perinnöllisyyslääkärille.

Mikäli vastaus on hyvänlaatuinen, riittää pelkkä kasvaimen poisto, ellei aiemmin ole jo sovittu myös kohdun ja toisenkin munasarjan poistosta.

Miten leikkaus tehdään?

Laajassa munasarjasyöpäleikkauksessa poistetaan munasarjat, kohtu, vatsapaita eli omentti, umpilisäke, lantion ja para-aortaalialueen imusolmukkeet sekä kaikki näkyvä syöpäkudos. Leikkaus tehdään yleisanestesiassa (nukutus). Leikkaushaava tehdään pystysuuntaan, viilto ulottuu noin häpyluun tasolta navan ohi, tarvittaessa rintalastaan saakka. Tutkimusleikkauksessa, jossa jääleikkeen vastaus on hyvänlaatuinen, riittää lyhyempi viilto.

Leikkauksen lopussa vatsaontelon tukeva kerros (fascia) suljetaan ompeleella. Iho suljetaan joko ompeleella (yleensä jatkuva) tai hakasilla.

Kasvain voi olla kiinnittyneenä suoleen tai muihin sisäelimiin. Tällöin saatetaan joutua tekemään myös suolen osan poisto eli suoliresektio, jotta saadaan kaikki syöpäkudos poistettua. Mahdollisuuksien mukaan tehdään suolisauma, jolloin suoliavannetta ei tarvita. Joskus suoliavanne (pysyvä tai väliaikainen) pitää tehdä taudin hoitamiseksi.

Sairaalahoito ja toipuminen

Hoitoaika sairaalassa on laajan avoleikkauksen jälkeen tavallisesti 4–7 vuorokautta, joskus pidempään. Toipuminen leikkauksesta alkaa vuodeosastolla. Varhainen liikkeelle lähtö leikkauksen jälkeen edistää toipumista. Suolen toimintaa ja mahdollisen avanteen toimintaa seurataan. Vältä ponnisteluja ja raskaita töitä sairauslomasi aikana. Kevyt liikunta edistää toipumista. Leikkauksesta aiheutuva sairausloma kestää tavallisesti neljä viikkoa leikkauksen jälkeen.

Monipuolisen ja kuitupitoisen ravinnon nauttiminen edesauttaa suolen säännöllistä toimintaa. Nauttimalla myös runsaasti nesteitä voit välttää ummetusta.

Puhtaus edistää paranemista

Joskus voi tulla pientä jälkivuotoa, tämä kuuluu asiaan. Huolehdi henkilökohtaisesta hygieniastasi, erityisesti alapesuista aamuin illoin. Suihkussa voit käydä tavalliseen tapaan. Vältä saunomista ompeleiden tai hakasten poistoon saakka.

Sukupuolielämä

Tulehdusriskin vähentämiseksi ja haavojen paranemisen edistämiseksi vältä sukupuoliyhdyntää noin kuukauden ajan. Kohdunpoisto ei rajoita toipumisvaiheen jälkeen sukupuolielämää eikä vähennä sen miellyttävyyttä.

Munasarjasyöpäleikkauksen jälkeen

Kohdunpoiston jälkeen kuukautisia ei tule. Raskaaksi ei voi tulla kohdunpoiston jälkeen, eikä siis raskaudenehkäisy ole tarpeen.

Haittaseuraukset

Näinkin laajasta leikkauksesta toipuminen sujuu useimmiten hyvin. Toipumiseen vaikuttaa kuitenkin vaadittu leikkauslaajuus. Kaikkiin leikkauksiin liittyy haittaseurausten (komplikaatioiden) riski. Valtaosa leikkauksen jälkeisistä komplikaatioista on lieviä eivätkä ne olennaisesti pidennä hoitoaikaa tai toipumista. Tavallisimpia haittaseurauksia ovat leikkausalueen tai haavan tulehdukset ja verenvuodot, jotka voivat vaatia lääkehoitoa, verensiirtoa tai uutta leikkausta.

Lantion imusolmukkeiden poiston myöhäisvaikutuksena voi ilmetä jalan tai jalkojen turvotuksia. Turvotusten ollessa hankalia voidaan joutua käyttämään tukisukkia tai joskus lymfaterapiaa.

Suoliston tai virtsateiden vauriot ovat harvinaisia, mutta voivat vaatia erikoishoitoa tai myöhempää korjausta. Syöpäsairauksiin liittyy kohonnut laskimotukosten riski, sen vuoksi kaikille aloitetaan lääkitys laskimotukosten ehkäisyyn. Lääkitystä jatketaan yleensä neljän viikon ajan leikkauksen jälkeen. Myös muita, harvinaisempia jälkiseurauksia voi esiintyä.

Komplikaatioriskiä lisäävät mm. ylipaino, tupakointi ja aiemmat vatsan alueen leikkaukset sekä heikentynyt yleiskunto. Tupakointi tulisi lopettaa vähintään neljä viikkoa ennen leikkausta.

Jälkitarkastus ja myöhemmät lääkärintarkastukset

Hyvänlaatuisten kasvainten vuoksi tehdyn leikkauksen jälkeen ei yleensä tarvita jälkitarkastusta. Munasarjasyöpäleikkauksen jälkeen jälkitarkastus tehdään aina. Munasarjasyövän liitännäishoidot määräytyvät kasvaimen tyypin ja levinneisyyden mukaan. Hoitosuunnitelma tehdään hoitokokouksessa (ns. patologimeeting), jonka tekemästä jatkohoitosuosituksesta saat kirjeen. Mahdolliset solunsalpaajahoidot pyritään aloittamaan noin neljän viikon kuluessa leikkauksesta. Vaikka syövän leikkaushoidon jälkeen ei tarvittaisi liitännäishoitoja, jälkitarkastus ja seuranta järjestetään aina. Seuranta toteutetaan yleensä verkkopoliklinikan kautta.

Ota yhteyttä osastolle, jos sinulla on seuraavia oireita

  • haavavuotoa ja/tai lämpöä yli 38 astetta
  • voimakasta veristä vuotoa
  • toipumisesi ei edisty odotetulla tavalla
  • tai jos sinulla on joitakin hoitoosi liittyviä epäselviä asioita.

Yhteystiedot

  • Tays osasto 4b, puhelin 03 311 66344
  • Tays hoidonsuunnittelija, puhelin 044 472 2471 arkisin kello 9–15
  • Tays naistentautien poliklinikka, puhelin 03 311 66461 arkisin kello 8–14.45