Päivitetty 6.8.2020

Tays / lasten kotisairaala
Potilasohje 40.00.20

Vauvan ruokinta kotona nenäletkun avulla

Koska lapsesi ei jaksa syödä riittävästi, hän tarvitsee ruokinnan avuksi nenämahaletkua.

Pieniä määriä maitoa ei tarvitse laittaa erikseen nenämahaletkuun. Tärkeintä on seurata, että vauva saa päivän aikana suurin piirtein päiväannoksensa verran maitoa. Toisin sanoen, hän saattaa jollain syöttökerralla ottaa vain puolet maitomäärästänsä, mutta haluaakin jo pienen ajan kuluttua syödä uudestaan. Vastaavasti voi olla, ettei vauva tyydykään annokseensa, vaan haluaa lisää maitoa, jolloin hän nukkuukin pidemmän välin. Jos jonain päivänä jää kokonainen ateria syömättä, se ei haittaa. Yhdestä puuttuvasta annoksesta ei vauvan paino vielä laske.

Tarkoitus on löytää vauvan oma syömisrytmi kotioloissa. Vauvaa ei tarvitse herättää syömään kolmen tunnin välein. Vauvat jaksavat syödä välillä enemmän, välillä taas vähemmän, jolloin syömisvälit lyhenevät.

Letkua saa ja pitääkin käyttää syöttämisen tukena. Tarkoitus ei ole väsyttää vauvaa ja vanhempia pyrkimällä heti selviämään ilman letkua.

Jos vauva on kuitenkin selvästi väsynyt, ei herää itse syömään eikä jaksa lainkaan kiinnostua syömisestä, ota herkästi yhteys lasten kotisairaalaan.

Vauvaa saa kylvettää, hänen kanssaan saa ulkoilla, käydä kaupassa, kylässä yms.

Hoitaja tulee aina tarvittaessa katsomaan vauvaa ja antaa ohjeita myös puhelimitse, puh. 03 311 65891