Virtsakivitaudin ravitsemushoito - Potilasohjeet
Ravitsemusterapia / sisätaudit / nefrologia
Potilasohje: RA.16.04
Virtsakivitaudin ravitsemushoito
Yleisimpiä virtsakiviä ovat kalsiumoksalaatti- ja kalsiumfosfaattikivet. Muita virtsakiviä ovat muun muassa virtsahappo- eli uraattikivet. Munuaisista virtsanjohtimiin kulkeutuvat kivet voivat aiheuttaa voimakkaan kipukohtauksen. Sopivilla ruokatottumuksilla voidaan ehkäistä kalsiumkivien ja jossain määrin myös uraattikivien syntymistä. Lääkityksen tarve arvioidaan yksilöllisesti.
Keskustele vitamiini- ja kivennäisainevalmisteiden käytöstä hoitavan lääkärin kanssa. Suuriannoksinen C-vitamiinivalmiste tai kalsiumvalmiste voivat lisätä virtsakivien riskiä.
Nauti nesteitä runsaasti
Runsas nesteiden nauttiminen on keskeistä virtsakivien muodostumisen ehkäisyssä. Päivittäisen virtsamäärän tulee olla vähintään kaksi litraa. Tämän saavuttamiseksi nesteitä tulee saada juomista ja ruoista vähintään kaksi ja puoli litraa. Arvioidessasi päivittäistä nestemäärää huomioi lusikoitavien syötävien, kuten puurojen ja keittojen, sisältämä neste. Riittävä juominen on tärkeää varsinkin kesällä, saunoessa ja runsaasti liikkuessa, koska hikoillessa nestettä haihtuu ihon kautta paljon ja virtsaa muodostuu vähemmän. Vettä olisi hyvä juoda myös illalla ja yöllä.
Suosi juomana pääasiassa vettä. Voit juoda myös kivennäisvesiä, laimennettuja mehuja ja keinotekoisesti makeutettuja virvoitusjuomia. Nauti kahvia, teetä, nestemäisiä maitovalmisteita sekä täysmehuja kohtuudella.
Suosi kasvipainotteista ruokaa
Runsas kasvisten, hedelmien ja marjojen syöminen ehkäisee virtsakivien muodostumista, sillä ne muuttavat virtsaa emäksisemmäksi ja lisäävät nesteiden saantia sekä sitraatin eritystä virtsaan. Hyödynnä pääaterioilla myös kasvipohjaisia proteiinin lähteitä, kuten erilaisia papuja, linssejä, herneitä ja niistä valmistettuja tuotteita. Syö eläinperäisiä proteiinin lähteitä, kuten kalaa, siipikarjaa ja punaista lihaa, kohtuudella osana aterioita.
Kalsiumin yleisten ravitsemussuositusten mukainen saanti on suositeltavaa myös virtsakivitaudissa. Käytännössä se toteutuu, kun nautit nestemäisiä maitovalmisteita tai kalsiumilla täydennettyjä kasvipohjaisia vaihtoehtoja noin viisi desilitraa päivässä. Osan tästä voi korvata juustolla siten, että 10–20 grammaa juustoa vastaa noin yhtä desilitraa nestemäistä valmistetta. Jos sinulla on todettu kalsiumoksalaattikiviä, kalsiumia sisältäviä ruokia tai juomia on tärkeää syödä tasaisesti kaikilla päivän aterioilla.
Vähennä suolan saantia
Suola lisää virtsaan erittyvän natriumin määrää ja samalla myös kalsiumin eritystä. Kaikkien virtsakivitautia sairastavien on hyvä vähentää suolan saantia. Valitse vähemmän suolaa sisältäviä elintarvikkeita, esimerkiksi Sydänmerkki-tuotteita. Valmista ruoka mahdollisimman usein itse ja korvaa ruoanvalmistuksessa tavallinen suola suolattomilla mausteilla ja mineraalisuolalla tai vähäsuolaisella liemikuutiolla. Syö vain pieniä määriä ja harvoin runsassuolaisia ruokia, kuten lihavalmisteita, suolakaloja, feta- ja salaattijuustoja ja oliiveja.
Rajoita oksalaattien ja puriinien saantia tarvittaessa
Jos sinulla on todettu kalsiumoksalaattikiviä, vältä pinaatin ja raparperin käyttöä ja nauti vain herkkuannoksina tummaa suklaata, kaakaota, manteleita ja pähkinöitä sekä vahvaa mustaa tai vihreää teetä.
Jos sinulla on todettu virtsahappokiviä tai virtsan suurentunut uraattipitoisuus, on tarpeen välttää runsaasti puriineja sisältäviä ruoka-aineita. Vältä sisäelinten sekä nahkoineen syötävien pienten kalojen, äyriäisten ja siipikarjan nahkan käyttöä. Myös olutta on syytä nauttia vain pieniä määriä ja harvoin. Kalan, siipikarjan ja punaisen lihan suositeltava käyttömäärä on enintään 150 grammaa päivässä.