Päivitetty 11.2.2022

Tays / syövänhoito
Potilasohje 65.00.09

Ylävatsan alueen sädehoito

Ylävatsan alueen sädehoidon tyypillisiä haittavaikutuksia ovat pahoinvointi ja suolen toiminnan muutokset. Suolen toiminnan muutokset esiintyvät pääsääntöisesti ripulina, mutta joskus myös ilmavaivoina tai ummetuksena. Kiihtynyt suolen toiminta voi myös aiheuttaa vatsan alueelle kipua.

Pahoinvointi voidaan yleensä ehkäistä ennalta otetulla pahoinvoinnin estolääkityksellä. Pahoinvointia voi myös vähentää syömällä pieniä aterioita usein, juomalla mieluummin aterioiden välillä kuin aterioiden yhteydessä. Juuri ennen sädehoitoa ei kannata syödä vatsaa täyteen, vaan syödä esim. pieni suolainen välipala. Hoidon aikana voi myös ilmaantua närästystä, joka voi lisätä pahoinvointia. Tällöin suositellaan säännöllistä vatsan liikahappoisuutta alentavan lääkityksen käyttöä.

Mikäli sädehoito aiheuttaa suolisto-oireita, on syytä välttää ruoka-aineita, jotka pahentavat oireita. Tällaisia saattavat olla esimerkiksi sipuli, herneet, omena, paprika, ruisleipä, voimakkaasti maustetut tai rasvaiset ruoat.

Ennen sädehoidon alkua saat lääkäriltä tarvittaessa reseptit ripulin, pahoinvoinnin ja närästyksen ehkäisyyn ja hoitoon. Tarvittaessa ravitsemusterapeutti voi ohjata ruokavalion suunnittelussa.

Yhteystiedot

Sädehoitoyksikkö arkisin klo 8.00 - 14.30, puhelin 03 311 63140. Käytössämme on takaisinsoittopalvelu. Toimi ohjeiden mukaan, soitamme sinulle takaisin.

Iltaisin, öisin ja viikonloppuisin ota ongelmatilanteissa yhteyttä:

  • Päivystysapu, puhelin 03 116 117