Päivitetty 28.2.2025

Tays / syövänhoito
Potilasohje 65.00.01

Yleistä sädehoidosta

Sairautesi hoitoon on suunniteltu sädehoitoa.

Miten sädehoito vaikuttaa?

Sädehoidolla pyritään tuhoamaan kasvainkudosta ja siten edesauttamaan taudin paranemista ja oireiden lievittymistä. Sädehoidossa käytettävä säteily on samantapaista kuin röntgenkuvauksissakin käytettävät säteet. Säteily ei siis tunnu miltään eikä sädehoitoa saava potilas ole millään tavalla "radioaktiivinen".

Hoito annostellaan yksilöllisesti

Sädehoito suunnitellaan yksilöllisesti ja suunnittelua varten tarvitaan sädehoidon suunnittelukuvaus tietokonetomografia- ja/tai magneettikuvauslaitteella. Hoidon suunnitteluvaihe kestää keskimäärin noin viikon.

Kasvaimen tuhoamiseen vaadittavaa sädeannosta ei yleensä voida antaa yhdellä kertaa, vaan se on jaettava useampaan osaan eli hoitokertaan. Hoitokertojen määrä vaihtelee tapauskohtaisesti paljonkin, muutamasta kerrasta useisiin kymmeniin. Tavallisimmin annetaan yksi hoitokerta päivässä peräkkäisinä arkipäivinä, mutta joissakin tapauksissa hoitoa voidaan antaa harvemminkin (2–3 kertaa viikossa) tai tiheämmin (2 kertaa päivässä). Jokaisen potilaan hoito suunnitellaan yksilöllisesti juuri hänen tapaukseensa parhaiten soveltuvaksi. Tästä syystä hoitojen määrä ja hoidon kesto ovat erilaisia eri potilailla. Sädehoitotapahtuma sinänsä on helppo, se ei aiheuta kipua ja kestää kokonaisuudessaan keskimäärin 15 minuuttia.

Tärkeää muistaa sädehoidon aikana

Röntgenhoitajat asettelevat sinut hoitoasentoon sädehoitopöydälle. Hoidon aikana ei saa liikkua. Hengittää saa normaalisti. Sinua seurataan hoidon aikana monitorin kautta. Sädehoitopöytä nostetaan melko korkealle hoidon ajaksi ja siksi sinun tulee pysyä paikallasi, kunnes röntgenhoitaja antaa luvan liikkua.

Vointiasi seurataan

Hoitojakson aikana röntgenhoitajat seuraavat vointiasi ja kontrolloivat tarvittaessa veriarvojasi.

Yhteystiedot

Sädehoitoyksikkö arkisin kello 8-14.30, puhelin 03 311 63140. Käytössämme on takaisinsoittopalvelu. Toimi ohjeiden mukaan, soitamme sinulle takaisin.

Iltaisin, öisin ja viikonloppuisin ota ongelmatilanteissa yhteyttä:
•    Päivystysapu, puhelin 116 117