Päivitetty 3.7.2024

Tays / syövänhoito
Potilasohje 65.00.28

Kudoksensisäinen sädehoito

Mitä kudoksensisäinen sädehoito tarkoittaa?

Säteilylähde sijoitetaan syöpäkudoksen sisään tai sen välittömään läheisyyteen. Kudoksensisäisessä sädehoidossa säteilylähde viedään esimerkiksi leikkaushaavan sisään leikkauksessa tai kielessä, rinnassa, huulessa olevan kasvaimen sisälle.

Sädehoidolla pyritään tuhoamaan kasvainkudosta tai arpikudoksen kasvua sekä edesauttamaan taudin paranemista ja lievittämään oireita. Hoidossa käytettävä säteily on samantapaista kuin röntgenkuvauksissa käytettävät säteet. Säteily ei tunnu miltään eikä aiheuta kipua.

Hoito suunnitellaan ja toteutetaan yksilöllisesti

Hoitoa varten sinulle laitetaan hoidettavaan alueen kudoksen sisään yleensä 1-5 muovista, pillimäistä katetria. Tämä tehdään paikallispuudutuksessa tai leikkauksen yhteydessä nukutuksessa ja saat myös tarvittaessa kipulääkettä. Katetrit pidetään paikallaan koko hoitojakson ajan. Niiden avulla säteilylähde viedään kasvainkudoksen sisälle.

Hoidon toteuttamiseen tarvittavaa sädeannosta ei yleensä voida antaa yhdellä kertaa, vaan se jaetaan useampaan osaan eli hoitokertaan terveen kudoksen säästämiseksi. Hoitokertojen määrä vaihtelee 1-9 kertaan. Toisinaan hoito vaatii tulemaan osastolle edellisenä päivänä. Ensimmäisellä hoitokerralla valmisteluissa menee hieman enemmän aikaa kuin myöhemmin. Hoito kestää vain muutaman minuutin kerrallaan. Koko hoitojakso kestää yleensä noin viikon.

Hoitaja ja lääkäri asettelevat sinut hoitopöydälle, hoidon ajan olet yksin. Hoidon aikana et saa liikkua, mutta voit hengittää normaalisti. Vointiasi seurataan kameran kautta koko ajan.

Voit olla osastolla hoitojen ajan tai asua potilashotellissa, tai voit käydä hoidoissa kotoa, jos vointisi sen sallii.

Voit viettää normaalia elämää

Kudoksensisäisessä sädehoidossa käyvä potilas voi pääsääntöisesti viettää melko normaalia elämää. Monipuolinen, ravitseva ruoka ja voimien mukaan tapahtuva ulkoilu ja riittävä lepo auttavat sinua jaksamaan. Hoitokatetrit voivat hankaloittaa elämää. Katetreja ei saa taivuttaa. Suun alueelle asetetut katetrit voivat vaikeuttaa syömistä. Mikäli sinulla on kuumetta tai muita oireita, ilmoita siitä hoitajille. Hoidon loppumisen jälkeen hoitokatetrit poistetaan.

Yhteystiedot

Voit kysyä neuvoa ja lisätietoja hoidosta sädehoidon hoitohenkilökunnalta puhelin 03 311 63372.