Lantion alueen sädehoito - Potilasohjeet
Tays / syövänhoito
Potilasohje 65.00.05
Lantion alueen sädehoito
Sinulle on suunniteltu sädehoito lantion alueelle. Tehokkaana hoitona sädehoito saattaa aiheuttaa myös haittavaikutuksia.
Haittavaikutuksista tavallisimpia ovat ripuli, virtsarakon ja peräsuolen ärsytys sekä ilmavaivat. Voit itse vähentää näitä haittoja, jos huolehdit peräsuolen tyhjennyksestä ennen hoitoa ja virtsarakon sopivasta täytöstä. Virtsarakon tulee olla täynnä siten, että pystyy pidättämään noin 20 minuuttia eli sädehoidon keston ajan. Virtsarakon voi käydä tyhjentämässä heti hoidon jälkeen.
Hoito voi joskus ärsyttää myös nivustaipeiden ja peräsuolen alueen ihoa. Tällöin saat tarvittaessa erillisen hoito-ohjeen näiden alueiden ihon hoitoon.
Jos sinulle ilmaantuu haittavaikutuksia hoidon aikana, kerro niistä hoitohenkilökunnalle, jotta asianmukaisen lääkityksen tarve voidaan arvioida. Hoidon aikana voidaan tarvittaessa ottaa virtsanäyte mahdollisen tulehdusepäilyn vuoksi ja tarvittaessa aloitetaan siihen lääkehoito.
Sädehoidon aiheuttamat haittavaikutukset saattavat jatkua vielä 1-2 viikkoa sädehoidon päättymisen jälkeen. Yleensä haittavaikutukset ovat lieviä eivätkä vaadi hoitotoimia.
Ripulin hoito-ohje
Ripulissa uloste muuttuu löysäksi tai vetiseksi ja ulostustarve lisääntyy. Myös vatsan tiheä kouristelu luokitellaan ripuliksi.
Jos ulostuskertojen määrä lisääntyy yli 4 kertaan vuorokaudessa tai jos sinulle ilmaantuu öistä ripulia, aloita loperamidilääkitys (Imodium®, Imocur® tai Lopex®) heti oireiden ilmaannuttua.
Loperamidi-lääkitys tulee ottaa seuraavasti:
- Ota 2 kapselia (= 4 mg) heti ripulin alettua. Ellei ripuli ole lakannut 2–3 tunnin kuluessa lääkkeen otosta, ota 1 kapseli jokaisen ripuliulosteen jälkeen, mutta korkeintaan 8 kapselia vuorokaudessa.
- Huolehdi riittävästä nesteen nauttimisesta elimistön kuivumisen ehkäisemiseksi. Tarvittaessa voit käyttää urheilujuomia, lihalientä tai apteekista ilman reseptiä saatavia elimistön nestetasapainon tukemiseen tarkoitettuja tuotteita (esim. Floridral® ja Osmosal® ) korjaamaan ja estämään elimistön veden ja suolojen menetystä pakkauksien ohjeiden mukaan.
- Jos ripuli on runsasta eikä rauhoitu kahden vuorokauden sisällä loperamidilääkityksen käytön aloittamisesta, ota yhteys sädehoitoyksikköön.
Yhteystiedot
Sädehoitoyksikkö arkisin klo 8.00 - 14.30, puhelin 03 311 63140. Käytössämme on takaisinsoittopalvelu. Toimi ohjeiden mukaan, soitamme sinulle takaisin.
Iltaisin, öisin ja viikonloppuisin ota ongelmatilanteissa yhteyttä:
- Päivystysapu, puhelin 116 117