Päivitetty 16.7.2024

Tays / gastroenterologia
Potilasohje 10.13.11

Mahantähystyksessä tehtävään hoitotoimenpiteeseen valmistautuminen

Tutkimuksen tarkoitus

Tutkimuksella on mahdollista todeta ja hoitaa ruokatorven, mahalaukun ja pohjukaissuolen alkuosan alueen sairauksia tai niitä ennakoivia muutoksia.

Valmistautuminen

Ole syömättä ja tupakoimatta edellisestä illasta lähtien tai vähintään kuusi tuntia ennen tutkimusta. Vettä voit juoda vielä kaksi tuntia ennen tutkimusta.

Ohjeita lääkityksestä

Voit ottaa säännöllisesti käytössä olevat lääkkeet aamulla vähintään kaksi tuntia ennen toimenpidettä, mutta diabeteksen hoitoon tarkoitetut tablettilääkkeet voit jättää toimenpideaamuna ottamatta. Mikäli sinulla on insuliinihoitoinen diabetes etkä ole saanut ohjetta insuliinin annostelusta ennen toimenpidettä, ota yhteyttä tähystävään yksikköösi.

Jos sinulla on käytössä veren hyytymiseen vaikuttava lääkitys (esimerkiksi Marevan, Pradaxa, Xarelto, Brillique, Plavix, Eliquis, Efient, Lixiana, Clopidogrel, Klexane, Innohep tai jokin muu verenohennuslääke), etkä ole saanut ohjetta lääkkeen annostelusta tutkimusta edeltäville päiville, ota yhteyttä tähystävään yksikköön.

Ota yhteyttä tähystävään yksikköön, mikäli olet allerginen jodille tai lääkärisi on suositellut sinulle antibioottilääkitystä sydämen sisäkalvontulehduksen (endokardiitin) estoon toimenpiteiden yhteydessä.

Raskaus

Mikäli olet raskaana, ota yhteys tähystävään yksikköön ennen tutkimusta.

Ota mukaan

Tuo tullessasi lista käytössäsi olevista lääkkeistä tai täytetty esitietokaavake.

Tutkimuksen kulku

Sinulle annetaan tarvittaessa rauhoittavaa ja rentouttavaa lääkeainetta, jonka vuoksi sinulle laitetaan suonensisäinen tiputus.

Lääkäri tekee toimenpiteen taipuisalla, letkumaisella tähystimellä. Tähystinlaitteen kautta tehdään tarvittaessa toimenpiteitä ruokatorveen tai mahalaukkuun. Samalla voidaan ottaa läpivalaisussa röntgenkuvia.

Seuraamalla lääkärin ja hoitajien antamia ohjeita vointisi on helpompaa tutkimuksen aikana ja tutkimus sujuu turvallisesti.

Tutkimuksen kesto

Varaa aikaa toimenpiteeseen koko päivä, koska eri toimenpiteet voivat kestää arvioitua pidempään.

Jälkihoito

Vointiasi seurataan poliklinikalla vähintään kaksi tuntia. Tarvittaessa saatat joutua viipymään sairaalassa yön ylitse.

Esilääkityksen vuoksi on autolla ajo kielletty tutkimuspäivänä. Lääkkeen vaikutus saattaa jatkua useita tunteja, aiheuttaen esimerkiksi väsymystä ja muistihäiriöitä. Sen vuoksi pitää välttää tarkkuutta vaativia tehtäviä toimenpidepäivänä. Sinulla tulee olla hakija saattamassa sinut kotiin.

Ajan peruminen

Sinun tulee tehdä vastaanottoajan peruminen tai siirto viimeistään kolme vuorokautta (72 tuntia) ennen tähystysaikaa, paitsi äkillisissä sairaustapauksissa. Muussa tapauksessa käyttämättä ja peruuttamatta jääneestä ajasta peritään peruutusmaksu sairaanhoitopiirin hinnaston mukaisesti. Jos perut ajan viimeistään kolme vuorokautta (72 tuntia) ennen toimenpidettä, maksua ei peritä. Ajanperuutukset otamme vastaan ainoastaan soittamalla. 

Yhteystiedot

Kutsua koskevat tiedustelut ja mahdolliset ajanperuutukset alla olevista numeroista. Käytössämme on takaisinsoittopalvelu.

  • Tays Keskussairaala: 03 311 66694
  • Tays Hatanpää: 03 311 58210
  • Tays Sastamala: 03 311 62893
  • Tays Valkeakoski: 03 311 67399 (hoitaja) tai 03 311 67315 (sihteeri) arkisin kello 8–14.30