Päivitetty 7.6.2024

Tays / gastroenterologia
Potilasohje 10.13.02

Mahantähystys

Tutkimuksella on mahdollista todeta ruokatorven, mahalaukun ja pohjukaissuolen alkuosan sairauksia tai niitä ennakoivia muutoksia. Lääkäri tekee tutkimuksen taipuisalla, letkumaisella tähystimellä. Hän ohjaa sen suun kautta ruokatorveen, siitä mahalaukkuun ja pohjukaissuoleen saakka. Tähystimen kautta voidaan tutkimuksen yhteydessä ottaa näytteitä mikroskooppista tutkimusta varten. Tutkimuksen kesto on 5–15 minuuttia riippuen löydöksistä.

Valmistautuminen

Ole syömättä ja tupakoimatta edellisestä illasta lähtien tai vähintään kuusi tuntia ennen tutkimusta. Näin varmistetaan tutkimuksen luotettava tulos. Vettä voit juoda vielä kaksi tuntia ennen tutkimusta.

Ohjeita lääkityksestä

Voit ottaa säännöllisessä käytössäsi olevat lääkkeet, kuitenkin vähintään kaksi tuntia ennen toimenpidettä. Diabeteksen hoitoon tarkoitetut tablettilääkkeet voit jättää ottamatta. Mikäli sinulla on insuliinihoitoinen diabetes etkä ole saanut ohjetta insuliinin annostelusta ennen toimenpidettä, ota yhteyttä tähystysyksikköösi. Ota sairaalaan mukaan lista käytössäsi olevista lääkkeistä tai esitietokaavake.

Jos sinulla on käytössä veren hyytymiseen vaikuttava lääkitys (esimerkiksi Marevan, Pradaxa, Xarelto, Brillique, Plavix, Eliquis, Efient, Lixiana, Clopidogrel, Klexane, Innohep tai jokin muu verenohennuslääke), etkä ole saanut ohjetta lääkkeen annostelusta tutkimusta edeltäville päiville, ota yhteyttä tähystävään yksikköön. Sydämen tekoläppäpotilaiden tulee AINA ottaa yhteys ennen MAREVAN-muutoksia tähystävään yksikköön.

Tutkimuksen jälkeen

Tutkimuksen jälkeen voit heti syödä; vältä kuitenkin kuumien juomien nauttimista välittömästi tutkimuksen jälkeen. Nielupuudutuksen jälkeen voit juoda ja syödä noin puolen tunnin kuluttua tutkimuksesta, kun puudutuksen vaikutus on hävinnyt.

Ajan peruminen

Sinun tulee tehdä vastaanottoajan peruminen tai siirto viimeistään kolme vuorokautta (72 tuntia) ennen tähystysaikaa, paitsi äkillisissä sairaustapauksissa. Muussa tapauksessa käyttämättä ja peruuttamatta jääneestä ajasta peritään peruutusmaksu sairaanhoitopiirin hinnaston mukaisesti. Jos perut ajan viimeistään kolme vuorokautta (72 tuntia) ennen toimenpidettä, maksua ei peritä. Ajanperuutukset otamme vastaan ainoastaan soittamalla.

Yhteystiedot

Kutsua koskevat tiedustelut ja mahdolliset ajanperuutukset alla olevista numeroista. Käytössämme on takaisinsoittopalvelu.

  • Tays Keskussairaala: 03 311 66694
  • Tays Hatanpää: 03 311 58210
  • Tays Valkeakoski: 03 311 67399 (hoitaja) tai 03 311 67315 (sihteeri)